Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Trend zet door: Nederlanders eten steeds gezonder

9 februari 2023

Nederlanders zijn de afgelopen jaren gezonder gaan eten en drinken. We eten meer plantaardige producten zoals groente, fruit, ongezouten noten en peulvruchten. Van rood en bewerkt vlees eten we juist minder en ook dranken met suiker, zoals frisdrank en sap, nemen we minder vaak. Dat blijkt uit de nieuwste voedselconsumptiepeiling van het RIVM die vandaag is gepresenteerd.

In de peiling is het voedingspatroon van ongeveer 3.500 kinderen en volwassenen in de periode 2019-2021 in kaart gebracht. De resultaten zijn vergeleken met de peilingen van 2007-2010 en 2012-2016.

Nederlanders eten steeds gezonder

Stappen in de goede richting

Een aantal positieve ontwikkelingen die in de peiling naar voren komen:

  • Meer groente. Nederlanders aten in de periode 2019-2021 gemiddeld 163 gram groente per dag. In de periode 2007-2010 was dat 128 gram en in 2011-2016 aten we dagelijks gemiddeld 135 gram groente. Het percentage volwassenen dat 200 gram groente of meer eet per dag is daarmee gestegen naar 29 procent. Dat is bijna een verdubbeling vergeleken met de vorige peiling. Zo gaan we stap voor stap richting de 250 gram groente die de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum aanbeveelt.
  • Meer fruit. Ook zijn Nederlanders meer fruit gaan eten. In vorige periodes steeg de fruitconsumptie al van 103 naar 117 gram fruit per dag. Dit is nu doorgestegen tot 129 gram per dag. De aanbevolen 2 porties fruit per dag in de Schijf van Vijf komt neer op zo’n 200 gram.
  • Minder rood en bewerkt vlees. Rood vlees
    en bewerkt vlees
    aten Nederlanders in de periode 2019-2021 fors minder. In vergelijking met de periode 2007-2010 een daling van ruim 20 procent. Minder rood en bewerkt vlees eten zorgt voor een lager risico op een aantal chronische ziekten, zoals beroerte, diabetes type 2 (suikerziekte), darmkanker en longkanker. Het is ook beter voor het milieu. Door 1 dag per week vlees te laten staan, verlaag je de klimaatimpact van je voedingspatroon al gauw met 5 tot 10 procent. En zo blijf je ook makkelijker onder het maximum advies van 500 gram vlees per week.
  • Minder suikerhoudende dranken. Nederlanders zijn minder dranken met suiker gaan drinken, zoals frisdranken en vruchtensappen. Het aantal gram suikerhoudende dranken per dag daalde van 382 in 2012-2016 naar 240 gram nu. Dat is ongeveer een klein glas per dag minder. Tegelijkertijd wordt er meer thee en water gedronken. Als je kiest voor thee zonder suiker of water in plaats van suikerhoudende dranken, dan kies je gezond en duurzaam volgens de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.

Voedselconsumptiepeiling

Met de Voedselconsumptiepeiling (VCP) brengt het RIVM het voedingspatroon van Nederlanders in de leeftijd van 7 tot en met 69 jaar in kaart. Het geeft inzicht in wat, waar en wanneer Nederlanders eten en drinken. Kijk voor de uitgebreide resultaten op www.wateetnederland.nl.

De missie van het Voedingscentrum

Het Voedingscentrum is blij om te zien dat de trend naar gezonder eten zich doorzet. Dat is ook hard nodig gezien het aantal Nederlanders met overgewicht en een chronische ziekte. De daling van de consumptie van rood en bewerkt vlees en van suikerhoudende dranken is niet alleen goed nieuws voor de gezondheid van Nederlanders, maar ook voor het klimaat. Helaas zijn we er nog niet. De eetomgeving maakt het ons niet makkelijk om verleidingen te weerstaan. Met de huidige stijging van voedselprijzen is het belangrijk om ervoor te waken dat iedereen gezonde en duurzame keuzes kan blijven maken. Het Voedingscentrum blijft zich inzetten om mensen voedselvaardiger te maken en om eetomgevingen gezonder en duurzamer te maken.

Gezond eten met de Schijf van Vijf

De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum helpt Nederlanders gezonder en duurzamer te eten. Als je eet volgens de Schijf van Vijf, neem je producten die goed zijn voor je gezondheid. Je verkleint de kans op chronische ziekten en zorgt dat je voldoende voedingsstoffen en niet te veel energie binnenkrijgt.

Ook helpt de Schijf van Vijf om voedselkeuzes te maken die beter zijn voor het milieu. Bijvoorbeeld door de aanbevolen hoeveelheden te eten voor de gezondheidswinst en voedingsstoffen, maar niet meer dan dat. En misschien nog wel belangrijker: door minder vlees te eten en meer plantaardige producten.