Nederlanders zijn de afgelopen jaren gezonder gaan
eten en drinken. We eten meer plantaardige producten zoals groente, fruit,
ongezouten noten en peulvruchten. Van rood en bewerkt vlees eten we juist
minder en ook dranken met suiker, zoals frisdrank en sap, nemen we minder vaak.
Dat blijkt uit de nieuwste voedselconsumptiepeiling van het RIVM die vandaag is
gepresenteerd.
In de peiling is het voedingspatroon van ongeveer 3.500
kinderen en volwassenen in de periode 2019-2021 in kaart gebracht. De
resultaten zijn vergeleken met de peilingen van 2007-2010 en 2012-2016.
Stappen
in de goede richting
Een aantal positieve ontwikkelingen die in de peiling
naar voren komen:
    - Meer groente. Nederlanders aten in de
    periode 2019-2021 gemiddeld 163 gram groente per dag. In de periode 2007-2010 was
    dat 128 gram en in 2011-2016 aten we dagelijks gemiddeld 135 gram groente. Het
    percentage volwassenen dat 200 gram groente of meer eet
    per dag is daarmee gestegen naar 29 procent. Dat is bijna een verdubbeling
    vergeleken met de vorige peiling. Zo gaan we stap voor stap richting de 250
    gram groente die de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum aanbeveelt.
    - Meer fruit.
    Ook zijn Nederlanders meer
    fruit gaan eten. In vorige periodes steeg de fruitconsumptie al van 103 naar
    117 gram fruit per dag. Dit is nu doorgestegen tot 129 gram per dag. De aanbevolen 2 porties fruit per dag in de Schijf van Vijf komt neer op zo’n
    200 gram.
    - Minder rood en bewerkt vlees.
    Rood vlees
    
    
    en bewerkt vlees
    
    
    aten
    Nederlanders in de periode 2019-2021 fors minder. In vergelijking met de
    periode 2007-2010 een daling van ruim 20 procent. Minder rood en bewerkt vlees
    eten zorgt voor een lager risico op een aantal chronische ziekten, zoals
    beroerte, diabetes type 2 (suikerziekte), darmkanker en longkanker. Het is ook
    beter voor het milieu. Door 1 dag per week
    vlees te laten staan, verlaag je de klimaatimpact van je voedingspatroon al
    gauw met 5 tot 10 procent. En zo blijf je ook makkelijker onder het maximum advies van
    500 gram vlees per week.
    - Minder suikerhoudende dranken.
    Nederlanders zijn minder dranken
    met suiker gaan drinken, zoals frisdranken en vruchtensappen. Het aantal gram suikerhoudende dranken per dag daalde van 382 in 2012-2016 naar 240 gram nu. Dat is ongeveer een klein glas per dag
    minder. Tegelijkertijd wordt er meer thee en water gedronken. Als je kiest voor
    thee zonder suiker of water in plaats van suikerhoudende dranken, dan kies je
    gezond en duurzaam volgens de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.
    
Voedselconsumptiepeiling
Met de Voedselconsumptiepeiling (VCP) brengt het RIVM het
voedingspatroon van Nederlanders in de leeftijd van 7 tot en met 69 jaar in
kaart. Het geeft inzicht in wat, waar en wanneer Nederlanders eten en drinken.
Kijk voor de uitgebreide resultaten op www.wateetnederland.nl.
De
missie van het Voedingscentrum
Het Voedingscentrum is blij om te zien dat de trend naar
gezonder eten zich doorzet. Dat is ook hard nodig gezien het aantal Nederlanders
met overgewicht en een chronische ziekte. De daling van de consumptie van rood
en bewerkt vlees en van suikerhoudende dranken is niet alleen goed nieuws voor de
gezondheid van Nederlanders, maar ook voor het klimaat. Helaas zijn we er nog
niet. De eetomgeving maakt het ons niet makkelijk om verleidingen te weerstaan.
Met de huidige stijging van voedselprijzen is het belangrijk om ervoor te waken
dat iedereen gezonde en duurzame keuzes kan blijven maken. Het Voedingscentrum
blijft zich inzetten om mensen voedselvaardiger te maken en om eetomgevingen gezonder en duurzamer
te maken.
Gezond
eten met de Schijf van Vijf
De Schijf van
Vijf van het Voedingscentrum helpt Nederlanders gezonder en duurzamer te eten. Als je eet volgens de
Schijf van Vijf, neem je producten die goed zijn voor je gezondheid. Je verkleint
de kans op chronische ziekten en zorgt dat je voldoende voedingsstoffen en niet
te veel energie binnenkrijgt.
Ook helpt de Schijf van Vijf om voedselkeuzes te maken die beter zijn
voor het milieu. Bijvoorbeeld door de aanbevolen hoeveelheden te eten voor de
gezondheidswinst en voedingsstoffen, maar niet meer dan dat. En misschien nog
wel belangrijker: door minder vlees te eten en meer plantaardige producten.