Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Stappen richting gezonder aanbod, binnen en buiten de school

25 mei 2022

NOS heeft vandaag aandacht voor gezonde schoolkantines. De scholen geven aan dat ze gezonde voeding op school belangrijk vinden, en tegelijkertijd soms ook lastig om voor elkaar te krijgen. Ook wij als programma De Gezonde Schoolkantine zien dat. Gelukkig weten veel van die scholen ons te vinden voor hulp en zien we veel moois gebeuren. En elke verbetering is daarbij een stap in de goede richting.

We hebben de laatste jaren veel bereikt. Sinds 2018 hebben 1021 scholen één of meerdere Schoolkantine Schalen behaald. Daarmee is 54% van alle schoolkantines gezond.

We zien steeds vaker dat scholen het goede voorbeeld geven. Dat ze laten zien dat gezond wél normaal is. Op bijna iedere school staat tegenwoordig een watertappunt. De bladerdeegsnacks zijn meestal vervangen door tosti's. Witbrood wordt vervangen door volkorenbrood. Er ligt veel meer groente en fruit in de kantine. En de frituur is veelal helemaal verdwenen.

Jongeren eten en drinken gezond op school

Trots op scholen

Meedoen aan De Gezonde Schoolkantine is op vrijwillige basis. Daarom zijn we extra trots op al die scholen die hieraan werken. Op dagen als De Dag van de Gezonde Schoolkantine voelen we die positieve vibe. Er is zoveel energie in dit land aanwezig om leerlingen die gezonde keuze te bieden, om te werken aan een gezonde generatie. En dat doen we stap voor stap. Elke verbetering is er één.

Daarbij blijft er wat ruimte voor ongezonde producten. Maar de gezonde producten zijn in de overgrote meerderheid. Deze zijn het aantrekkelijkste gepresenteerd. En bij acties zijn dát de producten die met korting de toonbank overvliegen. Dit alles volgens de laatste wetenschappelijke gedragsinzichten over hoe je mensen effectief gezonder laat kiezen. Lees meer over de achtergronden van de Gezonde Schoolkantine.

Ervaringen van scholen

Scholen delen ook graag hun ervaringen met elkaar en met ons. Zo vertelde Haemstede Barger Mavo (HBM) in Heemstede hoe ze tot een goedlopende gezonde kantine kwamen, sámen met de leerlingen. En Kiem Montessori in Amsterdam deelden hun geheimen, zoals de tip om klein te beginnen. Leesdeze ervaringsverhalen.

Wij helpen graag

Alle positieve ervaringen ten spijt: we weten dat ook er scholen zijn die worstelen. Want het is ook echt niet altijd makkelijk. Al is het maar om op te boksen tegen het ongezonde aanbod rondom de school. Om in de kantine gezond zo aantrekkelijk en betaalbaar te maken dat leerlingen die gezonde keuzes ook écht maken. Veel scholen helpen wij al. Met raad en daad en handige materialen.

En al die scholen die nog wel wat hulp kunnen gebruiken: onze Adviseurs Eetomgevingen staan voor je klaar. Niemand hoeft dit alleen te doen. Neem contact met ons op.

Volle kracht vooruit

Buiten school zijn er al verleidingen genoeg. Dat maakt een gezondere schoolkantine nog urgenter, laat dat een veilige omgeving zijn. En uiteraard moet de rest van de omgeving ook gezonder. Daar zijn meer maatregelen voor nodig, zoals gezondere supermarkten en geen snackkarren op het schoolplein.

De beweging naar gezondere kantines is in volle vaart. Maar er moet dus ook nog veel gebeuren. Daarom is het goed dat er aandacht is voor dit onderwerp. Want juist op scholen is het belangrijk dat gezond eten de normaalste zaak van de wereld is. Niemand vindt het oké als de school een snoepwinkel is.

Ben je van de pers en heb je vragen? Neem contact op met onze woordvoerders.