Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Stap voor stap naar de Schijf van Vijf

29 oktober 2020

Nederlanders lijken iets meer volgens de Schijf van Vijf te zijn gaan eten. Met kleine veranderingen kunnen we steeds meer die kant op bewegen. Denk aan een keer vlees inruilen door peulvruchten en extra groente opscheppen. Stap voor stap gaan we naar de Schijf van Vijf.

Het RIVM vergeleek wat mensen eten en drinken met de adviezen van de Schijf van Vijf. Ze keken daarbij naar de periode tussen 2012 en 2016. In 2015-2016 lijken Nederlanders iets meer volgens de Schijf van Vijf te eten dan in de periode 2012-2014.

Dit rapport van het RIVM gebruiken we bij het Voedingscentrum om onze voorlichting meer toe te spitsen. We zien erin wat steeds beter gaat en wat meer aandacht nodig heeft. Uit het rapport van het RIVM leiden wij af dat al grote winst te halen is op het gebied van vlees, graanproducten, groente en fruit.

We willen mensen bewegen richting de Schijf van Vijf. Maar dat hoeft niet in één keer, want grote veranderingen hou je moeilijker vol. Wanneer iemand een kleine stap zet, dan geeft dat gelijk vertrouwen om het nog eens te doen. Zo’n klein stapje wordt ook sneller een nieuwe gewoonte.

stap voor stap naar de Schijf van Vijf

Kies een keer peulvruchten in plaats van vlees

Vlees en peulvruchten staan in hetzelfde vak van de Schijf van Vijf. Door één dag per week vlees in te ruilen door peulvruchten (zoals kikkererwten, bruine bonen, linzen) sla je 2 vliegen in één klap. Je krijgt de wekelijkse aanbevolen portie peulvruchten binnen en neemt minder vlees. Zo blijf je makkelijker onder het maximum advies van 500 gram vlees per week. Peulvruchten helpen om je bloedvaten gezond te houden. Bekijk onze recepten met peulvruchten.

Ga van wit naar volkoren

Kies je voor volkorenbrood, zilvervliesrijst, volkorenpasta en volkorencouscous in plaats van de witte soorten? Dan maak je een grote sprong richting de Schijf van Vijf. Als je voldoende volkorenproducten eet, verlaag je het risico op hartziekten en diabetes type 2. Zo herken je volkoren (video).

Meer groente en fruit

Het RIVM-rapport laat zien dat voor groente en fruit het vooral zaak is om wat méér te nemen. Van deze producten kiezen mensen al bijna altijd voor Schijf van Vijf-producten. Maar er kan nog wel wat bij.

Begin om aan de 250 gram groente per dag te komen bijvoorbeeld met een extra portie groente bij de lunch te eten. Denk aan een tomaat op brood, plakjes komkommer of paprikareepjes. Ook voor tussendoor is groente een handige snack, bijvoorbeeld wat snackwortels of cherrytomaten. Of neem een extra opscheplepel bij het avondeten.

Met een klein stuk fruit extra komen Nederlanders al een heel eind om het advies van 200 gram per dag te halen. Denk aan een extra kiwi, mandarijn of een klein schaaltje druiven tussendoor. Of neem plakjes banaan of appel op brood. Je kunt ook extra fruit toevoegen aan je havermout of kwark bijvoorbeeld.

Met het eten van voldoende groente en fruit verlaag je het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en sommige soorten kanker.

Groente-en fruit: adviezen en tips
Ideeën voor groente en fruit op brood

Lees meer

Bekijk het rapport van het RIVM