Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Staat jouw koelkast er te warmpjes bij?

4 °C is de ideale koelkasttemperatuur.

12 november 2021

In veel huishoudens is de koelkast koud genoeg, en bijna 1 op de 3 Nederlanders weet dat 4 °C de ideale koelkasttemperatuur is, zo blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum. Er zijn meer jongvolwassenen dan ouderen die weten wat de ideale koelkasttemperatuur is. Bij 4 °C blijven eten en drinken langer goed en dan groeien ziekmakende bacteriën nauwelijks.

Zelf checken is een koud kunstje

Weet jij hoe koud het in jouw koelkast is? Of je koelkast nu een draaiknop heeft of een digitale instelling, het is altijd belangrijk om de temperatuur te controleren met een losse koelkastthermometer. Alleen daarmee kun je zien of je koelkast écht koud genoeg is. Koop er een voor een paar euro bij een huishoud- of kookwinkel.

Volgens Van der Vossen komt een thermometer goed van pas als je dit zeker wilt weten. “De meeste koelkasten hebben een draaiknop met standen. Daaraan kun je niet zien hoe koud het echt is. Dit geldt eigenlijk voor alle koelkasten, hoe modern dan ook. Meten is weten.”

Voorkom voedselvergiftiging en verspilling

Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller ziekmakers kunnen groeien. “Met enkele graden verschil groeien sommige bacteriën al 2 tot 3 keer zo snel. Daar kun je een voedselvergiftiging van krijgen. Daarom is het belangrijk dat het 4 °C is in je koelkast”, zegt Wieke van der Vossen, expert Voedselveiligheid van het Voedingscentrum.

Niet alleen het risico op voedselvergiftiging wordt kleiner bij een juiste koelkasttemperatuur. Ook helpt een juiste afstelling van je koelkast bij het tegengaan van voedselverspilling. Producten blijven langer goed bij de juiste koelkasttemperatuur. Een echte win-winsituatie dus.

Zo gebruik je een koelkastthermometer

• Zet de thermometer in het glas water in het midden van de onderste plank in je koelkast.
• Laat de thermometer een nacht liggen.
• Geeft de thermometer aan dat het warmer is dan 4 °C? Stel dan de temperatuur van je koelkast bij. Bij een draaiknop stel je een hoger getal in om het kouder te maken, dus bijvoorbeeld op 4 als hij eerst op 3 stond.
• Controleer daarna nog een keer of de temperatuur 4 °C is.

Extra tips om te voorkomen dat je ziek wordt


Natuurlijk is de temperatuur belangrijk, maar Van der Vossen heeft nog meer tips voor je om goed te koelen:

• Sluit de deur van de koelkast snel na het openen en zet producten na gebruik weer snel terug.
• Leg vlees en vis onder in de koelkast. Dat is de koudste plek, en zo kunnen er bovendien geen sappen uit vlees of vis op andere producten lekken. Ook restjes kun je het beste onderin bewaren.
• Bewaar eieren in de koelkast om ze langer vers te houden. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze nog langer goed.