Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

RIVM: "Minder dierlijk en meer plantaardig eten grootste milieuwinst"

19 juli 2016
Als we het milieu minder willen belasten, dan zouden we meer plantaardig moeten eten en minder dierlijk. Als je je eetpatroon wil aanpassen zorgt dat voor verreweg de grootste winst. Dat komt uit een rapport van het Rijkinstituut voor Voorlichting en Milieu (RIVM). Het RIVM berekende hoe veel ons eetpatroon het milieu belast.

In 2012 publiceerde Blonk Consultants hier al een rapport over, in opdracht van het Voedingscentrum, maar het huidige rapport is uitgebreider.

Anders eten

De resultaten in het kort:

  • ‘Anders’ eten gaat helpen om het milieu minder te belasten. Dat betekent in eerste plaats: meer plantaardig en minder dierlijk. Een voorbeeld is: minder (rood) vlees en dierlijke vetten eten. Maar ook minder eten levert een bijdrage.
  • Als we minder melk en kaas consumeren dan we nu gemiddeld doen, heeft dit ook een positief effect op het milieu. Groente en fruit uit de volle grond hebben een lage milieubelasting; daar kun je dus het beste voor kiezen als je duurzamer wil eten. Gewassen uit de glastuinbouw zorgen voor relatief hoge uitstoot van broeikasgas, omdat er veel aardgas wordt gebruikt voor de verwarming.
  • Tropisch fruit, zoals sinaasappel en mandarijn, zorgt voor milieuproblemen omdat er bij de teelt veel water wordt gebruikt. Appels en aardbeien hebben veel minder water nodig. 80% van het water wordt gebruikt door de teelt van maar 4 soorten fruit: sinaasappels, mandarijnen, kiwi’s en bananen.
  • Mannen hebben een hogere milieudruk dan vrouwen. Dit komt vooral doordat ze meer kilocalorieën eten.

Meer over het onderzoek

Het RIVM heeft in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur & Milieu een model gebouwd om te volgen hoe de milieubelasting van het Nederlandse voedingspatroon zich ontwikkelt. Dat is belangrijk omdat maar liefst 25% van de totale uitstoot van broeikasgasgassen (kooldioxide, methaan en lachgas) komt door de productie van voedsel. In het model zijn de meest gegeten voedingsmiddelen meegenomen en de cijfers uit de VCP, de voedselconsumptiepeiling. Naast broeikasgasemissies en landgebruik is er ook gekeken naar milieufactoren zoals watergebruik, verzuring en bodemuitputting.

Lees een samenvatting of download het volledige rapport

Minder dierlijk, meer plantaardig

Het advies om meer plantaardig te eten en minder dierlijk, vind je ook terug in de adviezen van de Schijf van Vijf. Hier lees je terug hoeveel vlees we maximaal aanraden per week en hoe je vlees kunt vervangen. 

Doe de Voedselafdruk en ontdek hoe het zit met de milieudruk van je eigen voedselpatroon.