Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Nieuw advies Gezondheidsraad: Richtlijnen goede voeding gelden ook voor mensen met hart- en vaatziekten

7 februari 2023

De Richtlijnen goede voeding vormen ook voor mensen met hart- en vaatziekten door aderverkalking een geschikte basis voor een gezond voedingspatroon. Dat concludeert de Gezondheidsraad in een nieuw advies op basis van een evaluatie van het beschikbare wetenschappelijk onderzoek op dit moment.

De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum is een praktische vertaling van de Richtlijnen goede voeding, aangevuld met specifieke adviezen voor voldoende energie en voedingsstoffen: de voedingsnormen. Dit nieuwe advies van de Gezondheidsraad bevestigt dat een voedingspatroon volgens de Schijf van Vijf ook een gezonde basis kan zijn voor mensen met hart- en vaatziekten.

De Richtlijnen goede voeding vormen ook voor mensen met hart- en vaatziekten door aderverkalking een geschikte basis voor een gezond voedingspatroon.

Gezonde basis

In Nederland hebben ongeveer 1,5 miljoen mensen een chronische hart- of vaatziekte. Meestal is de oorzaak ophoping van cholesterol in de vaatwand, waardoor bloedvaten verkalken en uiteindelijk steeds nauwer worden. Dit wordt artherosclerose of aderverkalking genoemd. Voor deze groep Nederlanders vormen dezelfde voedingsaanbevelingen als voor de algemene bevolking een gezonde basis, concludeert de Gezondheidsraad op basis van de wetenschap. Zo is bijvoorbeeld ook voor hen het advies om harde smeer- en bereidingsvetten te vervangen door zachte varianten of plantaardige oliën en om dagelijks 200 gram fruit te eten.

Bij sommige aanbevelingen is er geen wetenschappelijk onderzoek beschikbaar specifiek bij mensen met hart- en vaatziekten. In dat geval gelden ook de algemene aanbevelingen uit de Richtlijnen goede voeding. Bijvoorbeeld het advies om de inname van zout te beperken tot maximaal 6 gram per dag.

Gezondheidswinst bij iets meer vis

Volgens de Gezondheidsraad kan het eten van iets meer vis gezondheidswinst opleveren voor mensen met hart- en vaatziekten. Daarom is het advies voor hen om 1 tot 2 porties vis per week te eten, in plaats van de richtlijn voor de algemene bevolking om 1 portie vis per week te eten.

Er is geen aanleiding om supplementen met visvetzuren aan te raden voor mensen hart- en vaatziekten. Als je de hoeveelheid visvetzuren van 2 porties vis binnenkrijgt via supplementen levert dat namelijk waarschijnlijk geen gezondheidswinst op. Onderzoeken naar supplementen met grotere hoeveelheden visvetzuren geven geen eenduidig beeld. Daarover kan de raad geen aanbevelingen doen.

Verrijkte producten

De Gezondheidsraad heeft ook gekeken naar bepaalde verrijkte producten. Uit onderzoek blijkt dat producten die verrijkt zijn met plantensterolen en/of -stanolen kunnen helpen het LDL-cholesterol te verlagen, ook bij mensen die cholesterolverlagende statines gebruiken. Dit gaat bijvoorbeeld om bepaalde margarines of zuivelproducten. Behandelend artsen en diëtisten kunnen volgens de raad daarom de inzet van deze producten overwegen voor mensen met hart- en vaatziekten door aderverkalking.

Bredere leefstijlaanpak

De voedingsaanbevelingen van de Gezondheidsraad zijn bedoeld om te integreren in een bredere aanpak die zich ook richt op andere factoren, zoals gewichtsverlies in het geval van overgewicht, niet roken en voldoende bewegen.