Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Ouders: maak eetomgeving gezonder voor kinderen

15 januari 2018
Ouders vinden dat de omgeving gezonder moet worden, zodat kinderen makkelijker voor gezond eten en drinken kunnen kiezen. Zo vindt een meerderheid van de ouders dat schoolkantines, sportkantines en supermarkten gezonder moeten worden ingericht en vindt de helft dat het aanbod op straat moet verbeteren.
Dit blijkt uit de  quickscan voedselvaardigheid van het Voedingscentrum. Hiervoor zijn ruim 1.000 ouders met kinderen in het basis- of voortgezet onderwijs ondervraagd. Enkele resultaten uit het onderzoek:
• 62% van de ouders vindt dat sport- en schoolkantines zo moeten worden ingericht dat het kind makkelijker een gezonde keuze maakt.
• 53% van de ouders wil dat ook supermarkten gezonder worden ingericht.
• 48% vindt dat het aanbod van eten op straat moet verbeteren.

Voedselvaardigheid belangrijk

Daarnaast zijn ook vragen gesteld over 'voedselvaardigheid'. Hiermee bedoelen we de kennis en vaardigheden die kinderen moeten leren om gezond te kunnen eten. Daaruit blijkt het volgende:
• 93% van de ouders vindt het belangrijk dat hun kind voedselvaardig is.
• 82% van de ouders ziet het vooral als een taak voor zichzelf om hun kind voedselvaardig te maken.
• 80% is het eens met schoolregels over wat kinderen mogen meenemen voor de (lunch)pauze en 80% vindt het ook makkelijk om die regels na te leven.
• 71% is het eens met regels voor gezond trakteren.

Gezonde omgeving en voedselonderwijs

Het Voedingscentrum vindt het belangrijk dat de omgeving gezonder wordt. “Als we in supermarkten, op scholen en op straat meer gezond voedsel tegenkomen, wordt het ook makkelijker om een gezonde keuze te maken”, zegt Roy van der Ploeg, woordvoerder van het Voedingscentrum. Daarnaast is het van belang dat kinderen voedselvaardigheden als koken en praktische kennis over gezond eten krijgen aangeleerd. “Uit onderzoek blijkt namelijk dat voedselonderwijs kan helpen om later gezonder en duurzamer te eten”, aldus Van der Ploeg.

Wil je weten wat je kunt doen om verleidingen op straat de baas te blijven? En hoe gezond jouw huis is ingericht? Kijk dan hier:
Roy van der Ploeg

Roy van der Ploeg

Woordvoerder