Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Onderzoek RIVM: Kinderen eten meer fruit

11 oktober 2016

Kinderen zijn 20 procent meer fruit gaan eten ten opzichte van 5 jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van de Voedselconsumptiepeiling 2012-2014. Een stijging van de fruitconsumptie is goed nieuws, want fruit levert weinig calorieën en veel voedingsstoffen. 

Mensen die elke dag voldoende fruit eten, hebben een lager risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast hangt het eten van fruit samen met een lager risico op diabetes type 2, darmkanker en longkanker.

Fruitconsumptie jongens en meisjes is verbeterd

Zowel jongens als meisjes in de leeftijd 9-18 jaar zijn meer fruit gaan eten. Meisjes scoren met +23% wat hoger dan de jongens (+16%). Omgerekend ligt de hoeveelheid fruit die kinderen nu eten rond de 100 gram per dag: gemiddeld 94 gram per dag bij jongens en 115 gram per dag bij meisjes. Waarom kinderen meer fruit zijn gaan eten, wordt niet beschreven in dit onderzoek.

kinderen in de klas

Hoeveel fruit adviseert het Voedingscentrum?

Kinderen vanaf 9 jaar adviseren we om ten minste 200 gram fruit per dag te eten. Datzelfde geldt voor volwassenen en ouderen. Voor iedereen geldt: we mogen best wat meer fruit eten. Daarvoor geeft het Voedingscentrum praktische tips. Eet jij bijvoorbeeld regelmatig fruit op brood of als toetje?

De Voedselconsumptiepeiling

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoekt met behulp van de Voedselconsumptiepeiling regelmatig wat Nederlanders eten en drinken. Op dit moment wordt de consumptie van de 1-79 jarigen in de periode 2012-2016 onderzocht. In deze tussentijdse rapportage zijn de resultaten van ruim 2.000 personen over de periode 2012-2014 beschreven. 

Bekijk de site van het RIVM voor  meer conclusies uit het onderzoek