Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Stuurgroep Ondervoeding lanceert nieuwe website over ondervoeding bij ouderen

3 april 2017
Ondervoeding is dichterbij dan je denkt: 15 tot 30% van de thuiswonende ouderen is ondervoed. Een nieuwe website van Stuurgroep Ondervoeding biedt deze ouderen en hun verzorgers tips hoe ze hiermee om kunnen gaan.

Ondervoeding kan ontstaan als iemand over langere periode te weinig eet. Soms komt dat door problemen met kauwen of slikken, misselijkheid of pijn. Ook psychische oorzaken of bijvoorbeeld achterliggende ziekten zoals dementie of kanker, kunnen een oorzaak zijn. 


Effect van ondervoeding

Ondervoeding hoeft niet per se te betekenen dat iemand heel mager is. Iemand die onbedoeld is afgevallen of structureel bepaalde voedingsstoffen niet binnenkrijgt omdat hij bijvoorbeeld steeds hetzelfde eet, kan ook ondervoed zijn. Als ondervoeding ernstig is, kan het gevaarlijk zijn. Het herstel van een ziekte verloopt trager, organen werken minder goed en er is een verhoogde kans op overlijden.

Omgaan met ondervoeding

Ondervoeding komt relatief veel voor bij ouderen, maar vaak wordt het pas laat herkend. Via de nieuwe website www.goedgevoedouderworden.nl kunnen thuiswonende ouderen of hun verzorgers testen of er sprake is van ondervoeding. Daarnaast biedt de website toegankelijke informatie over ondervoeding en alles wat daarmee samenhangt. Wat is ondervoeding, hoe herken je het, wat kun je eraan doen? Ook vind je er recepten, tips en ervaringsverhalen. 

De website is ontwikkeld door Stuurgroep Ondervoeding in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het Voedingscentrum heeft bijgedragen als kennispartner.

Gezond ouder worden

Als je ouder wordt neemt de kans op ondervoeding en andere ziekten zoals hart- en vaatziekten, dementie en botontkalking toe. Als het je overkomt, kun je daar niet altijd iets aan doen. Maar door gezond te eten en veel te bewegen vergroot je wel de kans dat je gezond ouder wordt. En dat je ziekten buiten de deur houdt. Dat klinkt als je je nog niet oud voelt misschien wat ver weg, maar zo lang mogelijk genieten van het leven wil uiteindelijk iedereen toch? 

Op onze pagina’s De kracht van 50+ lees je hoe je gezond kunt eten als je ouder wordt. Wist je bijvoorbeeld dat vitamine D je als vrouw na je 50ste helpt om botontkalking te voorkomen? Ga naar de site voor meer weetjes over eten. Test wat jij al weet en ontdek wat jij nu kan doen om je fit en sterk te blijven voelen. Of bekijk onze heerlijke en verrassende recepten.