Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Nieuwe voedingsrichtlijnen in België – hoe zit het in Nederland?

18 juni 2025

De Hoge Gezondheidsraad van België heeft recent nieuwe voedingsaanbevelingen gepubliceerd. Deze zijn gebaseerd op onder andere de laatste wetenschappelijke inzichten en afgestemd op de Belgische eetcultuur.

In het advies wordt het volgende aanbevolen:

  • Vervang wit brood of witte pasta door volkorenvarianten, en eet elke dag ten minste 125 gram volkoren graanproducten.
  • Beperk niet-bewerkt rood vlees tot maximaal 300 g/week en houd de inname van bewerkte vleeswaren zo laag mogelijk (< 30 g/week).
  • Eet meerdere keren per week peulvruchten zoals linzen, witte en bruine bonen, spliterwten, kikkererwten en sojabonen.
  • Eet maximaal één ei per dag.
  • Eet voldoende groente (300 gram) en fruit (250 gram).
  • Maak bewuste keuzes rond ultra bewerkte producten met veel zout, suiker en vetten.

Komen er in Nederland ook nieuwe adviezen?

De Nederlandse Gezondheidsraad is momenteel bezig met het actueel maken van de bestaande richtlijnen. De nieuwe richtlijnen worden in delen gepubliceerd. Het eerste deeladvies over eiwitbronnen wordt eind 2025 verwacht. Hieronder vallen vlees, vis, eieren, zuivel, noten, peulvruchten en plantaardige alternatieven voor vlees en vis.

Wat betekent dat voor de Schijf van Vijf?

In Nederland vormen de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad een belangrijke basis van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.

De Schijf van Vijf is voor heel Nederland een praktisch hulpmiddel om mensen te adviseren over gezond én duurzaam eten. Denk aan: mensen met haalbare stappen helpen om meer groente en fruit te eten, meer plantaardig en minder dierlijk te eten, en te kiezen voor volkorenproducten.

Bij het Voedingscentrum volgen we de ontwikkelingen in de wetenschap en nieuwe richtlijnen uiteraard op de voet. Daarmee houden we onze adviezen doorlopend up-to-date. Op dit moment bereiden wij ons ook voor op de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding. Hoe dat in zijn werk gaat lees je hier: Wat zijn de ontwikkelingen in de Schijf van Vijf?

Waarom verschillen de richtlijnen per land?

Ieder land heeft eigen voedingsrichtlijnen, omdat eetgewoonten, tradities, beschikbare producten en voorkeuren per land verschillen. In Nederland eten we bijvoorbeeld nog altijd veel brood en kaas. Ook spelen cultuur, religie en klimaat een grote rol. Daarnaast verschilt het hoe belangrijk mensen gezondheid of duurzaamheid vinden bij hun voedselkeuze, en zijn er verschillen in gezondheidsproblemen. Om deze redenen kunnen ook de aanbevolen hoeveelheden per land anders zijn.

Toch zijn er wereldwijd veel overeenkomsten in de basis van gezonde voeding. Overal wordt geadviseerd om veel groente, fruit en volkorenproducten te eten, en niet te veel vlees, zout, verzadigd vet en suiker. De adviezen van de Schijf van Vijf bieden houvast waarmee iedereen diens eetpatroon zelf kan invullen.