Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Overgewicht bij volwassenen ongeveer gelijk gebleven

19 maart 2019
Het percentage Nederlanders met overgewicht is in 2018 ongeveer gelijk gebleven, vergeleken met 2014. Dat blijkt uit een rapport van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS), dat onlangs verscheen.

De cijfers:

  • In 2018 had 50,2% van de volwassenen van 18 jaar of ouder overgewicht. Dat aantal is ongeveer gelijk gebleven sinds 2014, toen was dit 49,4%.
  • 15 % van de volwassenen had obesitas (ernstig overgewicht). Dat is iets hoger dan in 2014, toen was dit 13,3%.
  • Van de 4- tot 18-jarigen had 11,7% in 2018 overgewicht. In 2014 was dat ongeveer hetzelfde. 2,7% van deze leeftijdsgroep had obesitas. Dit is niet veranderd ten opzichte van 2014.

Overgewicht volwassenen
Nationaal Preventieakkoord

Het Nationaal Preventieakkoord heeft als doel dat maximaal 38% van de volwassen Nederlanders in 2040 te zwaar is, en hooguit 7,1% obesitas heeft. Ook wil de Rijksoverheid een daling van kinderen met overgewicht naar 9,1%, en met obesitas naar 2,3% in 2040. Astrid Postma-Smeets, expert Voeding en Gezondheid bij het Voedingscentrum: “Het is op zich positief dat er geen stijging te zien is in het aantal mensen met overgewicht. Maar een daling zou natuurlijk beter zijn. Niet alleen omdat dat het doel is van het Preventieakkoord, maar vooral omdat het mensen helpt om gezonder te worden en langer fit te blijven.”

Minder overgewicht

Een gezond gewicht helpt om langer fit te blijven. Met een gezond gewicht is de kans op chronische ziekten, zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen kanker kleiner. Voor het bereiken en behouden van een gezond gewicht is het belangrijk om gezond te eten en ook niet meer te eten dan je nodig hebt. De Schijf van Vijf helpt je hierbij. Het Voedingscentrum vindt het ook belangrijk dat het voedselaanbod in onze eetomgeving gezonder wordt. Denk aan scholen, werk, supermarkten en winkelstraten. De gezonde keuze moet de makkelijke keuze worden.

Afvallen? Het Voedingscentrum helpt

Als je wat kilo’s kwijt wilt, dan kan het Voedingscentrum je helpen. De basis is altijd: een gezond en gevarieerd eetpatroon.

Wat doen we?