Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Meer mensen ziek door eten uit eigen keuken

4 oktober 2022
Ziek worden door eten dat is bereid in eigen keuken: het gebeurde afgelopen jaar vaker dan voorgaande jaren. Dat blijkt uit de registratie van voedselinfecties door de NVWA en GGD. Ga je hygiënisch en veilig om met eten, dan zijn de meeste voedselinfecties te voorkomen.

Eet je voedsel dat besmet is met ziekmakende bacteriën en virussen, dan kun je hier ziek van worden. Als 2 of meer mensen tegelijk ziek worden na het eten van hetzelfde voedsel, dan noemen we het een voedselgerelateerde uitbraak. Deze uitbraken worden gemeld aan de NVWA en de GGD. Zij doen vervolgens onderzoek naar de oorsprong van de besmetting om zo meer zieken en uitbraken te voorkomen.

Effecten van corona

Na een flinke daling in 2020 nam het aantal voedselgerelateerde uitbraken afgelopen jaar juist toe. De corona-adviezen, zoals handen wassen en sluiting van de horeca, zijn waarschijnlijk de reden dat in 2020 minder mensen een voedselinfectie opliepen. Afgelopen jaar was dat niet het geval en nam het aantal voedselinfecties met 50% toe vergeleken met 2020. Een ander effect van corona lijkt wel door te zetten: zowel in 2020 als in 2021 werden er vaker ziekte-uitbraken gemeld waarbij het voedsel thuis werd bereid en gegeten. Mensen koken en eten vaker thuis door corona. Hierbij krijgen we vaker ziekmakers binnen via het eten dat in eigen keuken is klaargemaakt.

Veilig eten heb je voor een groot deel zelf in de hand

Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid bij het Voedingscentrum: “Door hygiënisch en veilig om te gaan met eten, kun je voorkomen dat je er ziek van wordt. Dit betekent niet alleen schoon en netjes werken in de keuken, maar ook letten op de houdbaarheidsdatum en de temperatuur in je koelkast. Zo is het bij erg bederfelijke producten, zoals vers vlees, verse vis of gesneden groente, belangrijk dat je ze opeet uiterlijk op de ‘te gebruiken tot’-datum (TGT). Na deze datum is het niet meer veilig deze te eten. Wel kun je de producten invriezen voor of op de TGT-datum. Dit voorkomt voedselverspilling.”

Etiket van kipfilet bekijken

Ook door het niet goed bewaren van voedsel kun je een voedselinfectie oplopen. “Bederfelijk eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest, is niet meer te vertrouwen, ook al verhit je het daarna goed. Ziekmakers zoals bacteriën en virussen gaan dood als je het eten goed verhit. Maar er zijn ook ziekmakers die gifstoffen aanmaken, vooral bij lang bewaren bij kamertemperatuur. Het verhitten van eten doodt de ziekmakers, maar de gifstoffen kunnen je alsnog ziek maken”, vertelt Van der Vossen.

Zo voorkom je een voedselinfectie

Om een voedselinfectie te voorkomen zijn er 5 stappen belangrijk: kopen, wassen, scheiden, verhitten én bewaren. Van der Vossen: “Let vooral op bij kwetsbare groepen, zoals ouderen, zwangeren, kleine kinderen en mensen met een verminderde weerstand. Zij lopen een groter risico op een voedselinfectie en de gevolgen kunnen ernstiger zijn.”

De adviezen van het Voedingscentrum in het kort:

1. Kopen

  • Let op de houdbaarheidsdatum. Eet bederfelijke producten uiterlijk op de TGT-datum.
  • Koop bederfelijke en diepvriesproducten als laatste.

2. Wassen

  • Was je handen vaak goed met zeep voor het eten en koken. Maar ook na het aanraken van rauw vlees, vis of ei en na een toiletbezoek.
  • Was groente en fruit grondig onder stromend water.

3. Scheiden

  • Zorg dat klaargemaakt eten niet in contact komt met producten die nog rauw zijn.
  • Gebruik keukengerei dat in aanraking is geweest met rauw vlees of vis niet meer voor andere producten.

4. Verhitten

  • Verhit warm eten goed totdat het gaar is.
  • Verhit restjes eten en soep door en door tot stomend heet.

5. Koelen

  • Bewaar bederfelijke producten in de koelkast op 4 °C.
  • Bewaar restjes maximaal 2 dagen in een goed afgesloten bakje in de koelkast.

Kijk voor meer informatie en tips op de pagina Veilig eten of bekijk onderstaande video.

Teaserafbeelding voor video ''