Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Let op met servies van bamboe en melamine

15 februari 2021
Gebruik geen servies gemaakt van melamine met bamboe of mais. Via dit servies kun je mogelijk schadelijke stoffen binnenkrijgen. Ander servies van melamine (zonder bamboe of mais) kun je wel veilig gebruiken. Voor kinderen tot 3 jaar geldt het advies dit servies alleen voor koud of lauw eten en drinken te gebruiken.

Verkocht als ‘bamboe’ servies

Veel lichtgewicht servies, zoals kinderservies en campingservies, wordt verkocht als ‘bamboe’. Maar meestal is het gemaakt van melamine-kunststof en zijn er bamboevezels aan toegevoegd. Ook bij bamboe koffiebekers ‘to go’ gebeurt dit. Het toevoegen van bamboe- of maisvezels aan melamine is echter niet toegestaan. In combinatie kunnen ze namelijk makkelijker formaldehyde afgeven. Deze stof kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Een te hoge inname kan leiden tot maagirritatie en maagzweren.

Melamine-bamboe servies niet veilig

Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) naar melamine-bamboe servies bleek dat bij een aantal van de onderzochte bekers, kommen en mokken te veel formaldehyde vrijkomt. Het Bureau Risicobeoordeling & onderzoek (BuRO) van de NVWA concludeert dat effecten op de gezondheid niet kunnen worden uitgesloten bij gebruik van dit servies. Met name voor baby’s en kleine kinderen zijn er risico’s vanwege hun lage lichaamsgewicht.

Uit de verkoop

De NVWA roept winkels die servies van melamine met bamboe of mais verkopen op om hun producten uit de handel te halen. Consumenten krijgen het advies dit servies niet meer te gebruiken.

Geen heet eten op kinderservies van melamine

BuRO vindt verder dat de Europese veiligheidsnorm voor formaldehyde (de stof die kan vrijkomen uit melamine) kinderen tot 3 jaar niet genoeg beschermt. Het Voedingscentrum adviseert ouders van kleine kinderen om producten van melamine-kunststof niet te gebruiken voor heet eten en drinken. Formaldehyde komt namelijk vooral vrij bij temperaturen boven de 70 °C.

Koud of afgekoeld eten

Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid bij het Voedingscentrum: “Kleine kinderen eten vaak van kunststof servies, omdat het niet snel breekt. Heb jij dit servies in huis, bekijk dan van wat voor materiaal het is gemaakt . Servies van melamine kun je wel gebruiken voor koud of lauw eten. Laat warm eten eerst even afkoelen in de pan of op een stenen bord. Servies van melamine met bamboe of mais kun je beter helemaal niet gebruiken.”

Geen directe reden tot zorg

Volgens Van der Vossen hoef je je niet direct zorgen te maken als je eerder servies van melamine (met bamboe of mais) hebt gebruikt voor jezelf of je kind. “We geven de adviezen uit voorzorg. Formaldehyde is een stof die pas in grotere hoeveelheden schadelijk is. Er zijn geen aanwijzingen dat het gebruik van dit soort servies gevolgen heeft voor de gezondheid op de lange termijn.”

Advies over servies

De adviezen van het Voedingscentrum in het kort:

  • Voor iedereen: gebruik geen servies van melamine met bamboe of mais.
  • Voor kinderen tot 3 jaar: gebruik servies van melamine niet voor heet voedsel. Voor koud of lauw voedsel kan het wel. Eten voor jonge kinderen kun je eerst laten afkoelen in de pan of op een stenen bord voordat je het serveert. Doe melamine servies ook niet in de magnetron of vaatwasser (of alleen op lage temperatuur).
  • Als alternatief kun je servies gebruiken van materialen zoals steen of glas. Voor kleine kinderen is dit niet altijd even praktisch, omdat het makkelijk breekt. Kies dan voor materiaal zoals plastic (bv. polypropyleen), rvs of siliconen. Bekijk eerst de gebruiksaanwijzing of het servies geschikt is voor heet eten en drinken, en of het wel in de vaatwasser en magnetron mag.

Lees voor meer informatie de vraag en antwoord-pagina of bekijk de video: