Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Terug naar Nieuws Voedingscentrum duidt: kunnen we veilig groente en fruit eten vanwege bestrijdingsmiddelen? Meer gezondere schoolkantines, maar een ongezondere omgeving Meeste Nederlanders eten niet anders door coronamaatregelen Lage vitamine A-inname lijkt niet tot klachten te leiden Goed omgaan met houdbaarheidsdatums kan voedselverspilling voorkomen 'Alcoholvrij' bier is soms niet echt vrij van alcohol Wereld Borstvoedingsweek in teken van het klimaat UNICEF: groot deel kinderproducten in de supermarkt niet Schijf van Vijf Nederlanders verspillen minder voedsel tijdens coronacrisis Ziek na eten kip? Campylobacter vaak boosdoener Norovirus blijft belangrijkste veroorzaker ziekte-uitbraken via voeding Voedingscentrum duidt: microplastic uit babyflesjes schadelijk? Ziekenhuizen gaan voor een gezonder voedingsaanbod Let op met servies van bamboe en melamine 10 maatregelen om te zorgen voor minder overgewicht Strengere afspraken voor zout en suiker in voedingsmiddelen nodig Maak gezonder eten goedkoper Kapjes- of kontjesliefhebbers verspillen fors minder Dit is de winnaar van de Food Innovation Bachelor’s Award 2021 Maak jouw favoriete recept gezonder met het Eetwissel-Geheugensteuntje Nieuwe voedingsadviezen zwangeren Baby- en peuterkoekjes? Laat je niet foppen! Meer rust en thuiswerken tijdens corona gunstig voor borstvoeding Nederlanders eten minder vlees voor milieu en dierenwelzijn 60 miljoen boterhammen redden in één week Nederlanders willen minder snoepen, maar zien weinig gezond aanbod 1 op de 4 koelkasten te warm afgesteld Ruim 200 scholen: gezonde kantine normaalste zaak van de wereld Staat jouw koelkast er te warmpjes bij? Richtlijnen goede voeding gelden ook voor mensen met diabetes type 2 Pizza? Dan heb je nauwelijks meer ruimte voor iets anders Slechts de helft verkiezingsprogramma’s heeft gezonde voeding op de agenda Dit is de winnaar van de Food Innovation Bachelor's Award 2022 Kip wassen verspreidt ziekmakers door de keuken Ouderen worstelen met stijgende voedselprijzen Meer mensen ziek door eten uit eigen keuken Deze kant-en-klare vleesvervangers bevatten het minste zout De Verspillingsvrije Week 2022 is begonnen! Doe jij mee? Deze ijsjes kun je het beste kiezen als je minder calorieën wilt eten Barbecuesauzen vaak vol suiker en zout: check het etiket! Nieuwe voedingsnormen voor energie Directeur Voedingscentrum maakt overstap naar WUR Hier kun je op letten als je kruidnootjes kiest Zoveel suikerklontjes krijgen jongeren binnen met hun favoriete drankje Mijn nieuwe balans: hulp bij gezond afvallen Kies je voor 100% pindakaas? Dan zit je altijd goed Insecten in je eten? In de supermarkt kom je het nog niet snel tegen Advies Gezondheidsraad: Richtlijnen goede voeding gelden ook voor mensen met hart- en vaatziekten Trend zet door: Nederlanders eten steeds gezonder 20 jaar De Gezonde Schoolkantine: dat smaakt naar meer! Met volkorenpasta op je bord maak je altijd een gezonde keuze Daling verspilling lijkt te stagneren: ‘Meer actie is nodig’ Scholen grijp de kans voor gezonde en duurzame maaltijden Inwoners Vries verrast met diepvriesstickers In 2024 gezonder eten? Zo gaat het je lukken! Weinig veranderingen in eetgedrag tijdens tweede golf coronacrisis Dit worden de foodtrends van 2020 Nutri-Score ingevoerd op 1 januari 2024 Zoveel zout zit er in kruidenmixen In deze koffies zit meer suiker dan je denkt Waarom neemt overgewicht onder kinderen en jongeren toe? Positieve effecten lespakket Voedingscentrum Nieuwe richtlijn overgewicht en obesitas bij volwassenen en kinderen Voedingscentrum duidt: kun je vis eten vanwege PFAS? Voedingscentrum duidt: onrust rondom zoetstoffen Verspillingsvrije Week 2023 inspireert Nederland om het beste uit koelkast en vriezer te halen Mensen willen gezonder eten, dit kun je doen Voedingscentrum duidt: wat is het menu van de toekomst? Kolven op het werk kan bij meeste werkgevers, wel meer kennis en betere faciliteiten nodig Nieuw: Voedingscentrum seizoensgroente en -fruitkalender Gezondheidsraad: meer plantaardig eetpatroon beter voor milieu en gezondheid Preventieakkoord te weinig effectief tegen overgewicht: tijd voor meer en nieuwe maatregelen De gezondste (school)kantine van Nederland staat in Enschede De schaduwzijde van kruidenpreparaten Kun je eieren van eigen kippen eten vanwege PFAS?
Nieuws

Lage vitamine A-inname lijkt niet tot klachten te leiden

9 juni 2020

Verschillende groepen in Nederland hebben een lage vitamine A-inname. Maar het lijkt erop dat dit niet leidt tot gezondheidsklachten, zoals huidproblemen of (nacht)blindheid.

Dit blijkt uit een rapport van het RIVM dat vandaag verscheen.

Wie krijgen te weinig vitamine A binnen?

Uit het rapport van het RIVM blijkt dat de helft van de meisjes van 14 tot 17 jaar en 10 tot 30% van de volwassene Nederlanders te weinig vitamine A binnenkrijgen. Kinderen onder de 14 jaar krijgen voldoende vitamine A binnen.

Leidt een lagere vitamine A-inname tot klachten?

Een tekort aan vitamine A kán leiden tot huidproblemen, dof haar, nachtblindheid of in het ergste geval blindheid. Een inname lager dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid hoeft niet per se te leiden tot een tekort. Niet iedereen heeft namelijk evenveel van een bepaalde voedingsstof nodig.

Om beter zicht te krijgen op de mogelijke problemen heeft het RIVM verschillende zorgprofessionals zoals oogartsen, dermatologen, huisartsen en diëtisten benaderd. Zij kregen de vraag of zij mensen behandelen met bovenstaande klachten. En zo ja, of zij denken dat het door een vitamine A-tekort komt.

De zorgprofessionals zien een gebrek aan vitamine A zelden als oorzaak van deze gezondheidsklachten. Maar dit is niet wetenschappelijk onderbouwd. Het RIVM adviseert daarom om verder uit te zoeken of die klachten inderdaad zelden door een vitamine A-tekort komen of dat de zorgprofessionals dit verband over het hoofd zien.

Hoe krijg je voldoende vitamine A binnen?

Met een gezond voedingspatroon volgens de Schijf van Vijf krijg je voldoende vitamine A binnen. Je vindt vitamine A in dierlijke producten, zoals vlees, melk en ei. Ook wordt het toegevoegd aan halvarine en bak- en braadproducten. Verder kan het lichaam zelf vitamine A maken uit carotenoïden. Deze stoffen komen veel voor in verschillende soorten groenten, zoals wortel, boerenkool, spinazie en andijvie.

Het lichaam kan zelf vitamine A maken uit carotenoïden. Deze stoffen komen onder andere voor in wortel

Is het nodig om een vitamine A-supplement te slikken?

Het levert geen extra gezondheidsvoordeel als je meer vitamine A neemt dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Wil je toch een supplement met vitamine A slikken? Neem dan niet meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Te veel vitamine A kan namelijk schadelijk zijn.

Zwangere vrouwen: slik geen vitamine A

Voor zwangere vrouwen is het advies om geen supplement te slikken met vitamine A, omdat te veel vitamine A de kans op aangeboren afwijkingen bij de baby verhoogt.

Wil je weten of jij voldoende vitamine A binnenkrijgt?

In ons online eetdagboek Mijn Eetmeter kun je bijhouden of je genoeg vitamine A binnenkrijgt. Daarvoor vink je bij de instellingen van je voedingsstoffen Vitamine A aan. Vul voor een goed beeld een week of 2 het dagboek in. Vergeet vooral niet je halvarine en andere smeer- en bereidingsvetten in te voeren.