Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Kies je voor 100% pindakaas? Dan zit je altijd goed

24 januari 2023

Ben jij een pindakaasliefhebber? Vandaag op Nationale Pindakaasdag staat jouw favoriete broodbeleg in de schijnwerpers. En terecht: pindakaas is een lekkere plantaardige keuze voor op je boterham. Het is ook nog eens een gezonde keuze als je kiest voor een 100% pindakaas. Daarmee zit je altijd goed.

Aan potten pindakaas wordt vaak zout en soms suiker toegevoegd. Dat maakt deze varianten minder gezond. Ze staan dan ook niet in de Schijf van Vijf. 100% pindakaas, de naam zegt het al, bestaat alleen uit gemalen pinda’s en staat wel in de Schijf van Vijf. En goed nieuws: steeds meer merken hebben zo’n 100%-variant.

In de afbeelding hieronder hebben we een aantal merken pindakaas onder elkaar gezet die ook een 100%-variant hebben. Daarop overstappen is een kleine, haalbare stap. En elke stap die je zet richting de Schijf van Vijf telt. Heb jij de 100% pindakaas van jouw favoriete merk al gespot?

We hebben 5 merken voor je op een rijtje gezet, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer te vinden in de supermarkt. Gebruik de 'Kies Ik Gezond?'-app om jouw favoriet op te zoeken. Met de app scan of zoek je makkelijk een product, om zo te zien of het in de Schijf van Vijf past. Zo niet, dan krijg je gezondere alternatieven te zien.

Elke dag een handje noten

Vraag jij je af waarom 100% pindakaas eigenlijk een gezonde keuze is? Het eten van pinda's en andere ongezouten noten verlaagt het LDL-cholesterol en verkleint de kans op hartziekten. Dit komt waarschijnlijk doordat er veel onverzadigd vet in noten zit. LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten.

We adviseren om elke dag een handje noten (25 gram) te eten. Pinda’s zijn eigenlijk peulvruchten, maar worden vanwege hun eigenschappen en samenstelling tot noten gerekend. 100% pindakaas kun je gebruiken om de aanbevolen hoeveelheid noten te halen. Een besmeerde boterham komt overeen met iets minder dan een handje noten, ongeveer 20 gram.

Dus kies lekker voor 100% pindakaas op je brood. Geef er een zoete of hartige twist aan met plakjes banaan of schijfjes komkommer. Maak eens een appelsnack met pindakaas of gebruik het voor een ontbijt met overnight oats. Meer inspiratie? Kijk dan op onze site.