Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Inwoners Vries verrast met diepvriesstickers

10 februari 2020
Inwoners van het Drentse dorp Vries hebben vandaag een ijskoude verrassing op hun deurmat gevonden: een boekje met 'koele stickers' om op hun diepvries te plakken. De stickers maken deel uit van een actie van het Voedingscentrum in de strijd tegen voedselverspilling. Eten invriezen is een van de dingen die consumenten kunnen doen om minder te verspillen.
“Eten invriezen heeft veel voordelen”, zegt Lolkje de Vries, woordvoerder van het Voedingscentrum. “Door slim om te gaan met je vriezer, help je voedselverspilling te voorkomen. Dat levert winst op voor het milieu én voor je portemonnee.” Het plaatsje Vries vormt het toepasselijke decor voor de aftrap van de invriesactie. Inwoners van Vries hebben de stickers gratis ontvangen. Daarnaast kunnen ook Nederlanders met een koele achternaam de stickers gratis thuisgestuurd krijgen.
De diepvriessticker laat je in 1 oogopslag zien hoelang je producten kunt bewaren in de vriezer

Op de diepvriessticker zie je in één oogopslag hoelang producten houdbaar zijn in de vriezer.

Voordelen van vriezen

Het voordeel van invriezen is dat je de houdbaarheid van eten flink verlengt. Brood bijvoorbeeld, blijft in de diepvries zeker een maand goed. Krijg je een brood niet in één keer op? Vries het direct na aankoop in en haal eruit wat je nodig hebt. Groente en fruit blijven wel een jaar goed. Groente invriezen kan bijvoorbeeld als een bloemkool of pompoen te veel is voor één maaltijd. Fruit invriezen is slim als het al rijp is en je het niet op krijgt. Ook vlees of vis waarvan de datum bijna verloopt kun je prima invriezen.

Gemak en tijdwinst

Eten in de diepvries hebben is ook handig. Als je onverwacht toch thuis eet bijvoorbeeld, of weinig tijd hebt om te koken. Dan komt die gesneden halve pompoen of dat restje spaghetti goed van pas. Je kunt ook een vriezervoorraadje aanleggen door een grotere hoeveelheid pastasaus of soep te maken voor een later moment. “Natuurlijk is het ook belangrijk om je diepvries weer op tijd leeg te eten”, zegt de Vries. “Check daarom je voorraad voordat je een boodschappenlijstje maakt en je je (week)menu samenstelt.”

Meer bewaartips

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen de vriezer al goed benutten. Zo vriest 74% van de ondervraagden brood direct na aankoop in. Ook de voorraad checken gebeurt al veel, 64% van de mensen doet dit voor het boodschappen doen. “Veel consumenten zijn al goed bezig en willen graag minder voedsel verspillen. Wel zijn er obstakels, en mensen geven aan tips te kunnen gebruiken. Vooral rond het bewaren van eten en het opmaken van restjes”, aldus De Vries.

Koele stickers

Om alles uit de vriezer te halen wat erin zit, komt het Voedingscentrum nu met ‘koele stickers’. In het stickerboekje zit een diepvriessticker, koelkaststicker en 8 herbruikbare etiketstickers. De diepvriessticker blijft plakken op de lade van je vriezer. Je ziet zo in één oogopslag hoelang producten goed blijven in de diepvries. Op de etiketstickers kun je de datum van invriezen schrijven. Zo houd je het overzicht en zie je direct wat je nog in de vriezer hebt en wat op moet. “Koel als een koning en vries als een vorst met deze stickers. Zo wordt Nederlands steeds meer #verspillingsvrij.”

De herbruikbare etiketstickers met mascotte Becky helpen je eraan herinneren wat je hebt ingevroren en wanneer het op moet.

Koele achternaam? Gratis stickerboekje!

De koele stickers zijn verspreid onder inwoners van het plaatsje Vries. Daarnaast heeft het Voedingscentrum een actie op social media. Mensen met een koele of ijskoude achternaam, zoals De Vries of Koelman, krijgen gratis een stickerboekje thuisgestuurd. Ook koele kikkers (of ijskonijnen) die ‘koel’ reageren, ontvangen de stickers gratis.