Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe gevaarlijk is cafeïne voor jongeren?

16 mei 2017
In het nieuws verschijnen berichten dat een 16-jarige jongen in Amerika is overleden aan een grote hoeveelheid cafeïne dat hij in korte tijd binnenkreeg via cafeïnerijke dranken. Zijn hart zou het hebben begeven. Hoe gevaarlijk is cafeïne voor jongeren?
De jongen in Amerika had 3 dranken met veel cafeïne op, waaronder een flinke fles energiedrank. Dat hij hier aan is overleden is erg uitzonderlijk.


Overlijden door cafeïne komt nauwelijks voor

Overlijden door een te hoge cafeïne-inname wordt nauwelijks gerapporteerd. Volwassen kunnen overlijden aan cafeïne wanneer ze ineens 10 gram cafeïne binnenkrijgen. Ter vergelijking: een kopje gewone koffie bevat 85 milligram cafeïne. Daar kom je dus niet zomaar aan. Voor kinderen is die maximale dosis minder goed bekend.

In geval van de Amerikaanse jongen is het niet helemaal zeker of zijn overlijden door de cafeïne kwam. Maar het is wel bekend dat cafeïne de bloeddruk acuut kan verhogen en een teveel kan leiden tot hartkloppingen en hartproblemen, wat mogelijk tot sterfte leidt.

Risico stapeling van bronnen met cafeïne

Cafeïne is een stof die van nature voorkomt in koffie, en in kleinere hoeveelheden in thee. Ook energiedrankjes, cola, ijsthee, chocolade en chocolademelk bevatten cafeïne. In energiedrankjes zit een vergelijkbare hoeveelheid als koffie. Zo kun je ongemerkt veel cafeïne binnenkrijgen.

Effecten op de gezondheid kinderen en jongeren

Er is nog veel onduidelijk over de mogelijke effecten van cafeïne op jonge leeftijd. Onderzoek bij kinderen is namelijk beperkt. Kinderen vormen een risicogroep omdat de ontwikkeling van het zenuwstelsel mogelijk door een overmaat aan cafeïne kan worden aangetast. In onderzoek van het Voedingscentrum bij 11- tot 18-jarigen zegt 66% van de jongeren minder goede ervaringen met energiedrank te hebben. Ze geven aan druk en hyperactief te zijn, slaapproblemen te hebben en in te storten na een actieve fase. In Scandinavië geven ze aan dat te veel cafeïne bij kinderen kan leiden tot angstgevoelens en slaapstoornissen. 

Cafeïne-advies voor kinderen

Vanwege de onduidelijke effecten op de gezondheid krijgen kinderen tot 13 jaar het advies om geen dranken met veel cafeïne te nemen, zoals koffie of energiedrank. Voor jongeren tussen de 13 en 18 geldt het advies van maximaal 1 drank met veel cafeïne.