Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Gourmetten met kerst? Bak je hamburger goed gaar

20 december 2016
Ze zitten vaak in veel verkochte gourmetpakketten van de supermarkt, slager of groothandel: hamburgers. Maar wist je dat een hamburger gemalen vlees is? Als vlees gemalen wordt kunnen schadelijke bacteriën van de buitenkant overal in het vlees terecht komen. Zo kunnen voedselinfecties ontstaan. De oplossing? Doorbak je hamburger goed, zo verminder je het risico op een voedselinfectie. 

Niet iedereen is op de hoogte van het risico op een voedselinfectie bij gemalen vlees zoals hamburgers. 31% van de Nederlanders denkt ten onrechte dat ze niet ziek kunnen worden van een half doorbakken hamburger. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van het Voedingscentrum onder 1.059 Nederlanders. 

 

Gemalen vlees? Altijd doorbakken

Vervelende klachten zoals buikpijn, diarree en overgeven zijn te voorkomen door hamburgers en ander rauw vlees goed te doorbakken. Dat doodt alle schadelijke bacteriën, zoals E.coli, salmonella, campylobacter en ESBL. Wieke van der Vossen, expert Voedselveiligheid adviseert: “Loop in een restaurant niet in de valkuil als een ober vraagt of je je hamburger medium of rood wil. Bestel je burger well done of doorbakken.”


Een hamburger is geen biefstuk

“Een hamburger kun je niet half rauw of rosé eten, het is niet hetzelfde als een biefstuk” zegt Van der Vossen. “Een hamburger is gemalen vlees, vaak van rund- of varkensvlees. En in alle soorten gemalen vers vlees, zoals bijvoorbeeld worstjes en slavinken, kunnen schadelijke bacteriën voorkomen.”

Waarom geldt het advies voor volledig doorbakken dan niet voor biefstuk? “Bacteriën, zoals bijvoorbeeld E. coli, zitten veelal aan de buitenkant van een heel stuk vlees en niet zozeer aan de binnenkant. In  gemalen vlees is de buitenkant vermengd met de binnenkant. Zo komen de bacteriën overal terecht. Biefstuk is vlees uit één stuk, en is aan de binnenkant redelijk schoon. Verhit je daarentegen een hamburger alleen aan de  buitenkant dan kan de binnenkant nog besmet zijn met bacteriën.”

Nog een tip van Van der Vossen: “In de supermarkt bestaat biefstuk soms uit meerdere aan elkaar geplakte stukken. Dan is het risico op een voedselinfectie wat groter. Als dat zo is, moet op het etiket staan: ”Samengesteld uit stukjes vlees”. Is dat het geval, doorbak de biefstuk dan thuis goed voordat je het opeet.”

Welk vlees geeft hoger risico op voedselinfectie?

Uit het onderzoek blijkt dat mensen het risico op een voedselinfectie het hoogst inschatten bij kippenvlees. Op de tweede plaats staat varken. Daarna volgt lamsvlees en als laatste rundvlees. “Bij kip weten mensen dat je het moet doorbakken, vanwege salmonella,” verklaart van der Vossen. “Daar hebben jarenlange campagnes, salmonella-uitbraken en waarschuwingen op etiketten wel voor gezorgd. Het risico bij rundvlees is echter hetzelfde. Bij een halfrauwe hamburger loop je evenveel risico als bij een niet goed doorbakken kipfiletje.”

Risico op voedselinfectie in getallen

Volgens het RIVM lopen naar schatting elk jaar 107.000 mensen een voedselinfectie op door rund- of schapenvlees. Dit is net zoveel als voor kip en varkensvlees samen. Van kip worden naar schatting 61.000 mensen elk jaar ziek. Van varkensvlees 45.000. En dit terwijl kip- en varkensvlees veel meer gegeten wordt dan rund- en schapenvlees. 

Bekijk het RIVM-rapport

Over het onderzoek

Het onderzoek is eind  2016 gehouden onder 1.059 Nederlanders. De representatieve steekproef is uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK, met een online enquête.

Lees het onderzoek