De Engelse Food Standards Agency waarschuwt in een nieuwe campagne ’Go for gold’ om geroosterd brood niet donkerder dan goudgeel te eten. Hetzelfde advies geldt ook voor friet. De campagne sluit aan bij het advies dat het Nederlandse Voedingscentrum al langer geeft.
Het streven is om de inname van de mogelijk schadelijke stof acrylamide te verlagen. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft in 2015 geconcludeerd dat acrylamide de kans op kanker bij mensen mogelijk verhoogd. Acrylamide is een stof die kan ontstaan als je zetmeelrijke producten, zoals aardappelen en granen roostert, bakt, grilt of frituurt boven de 120 °C. Bij koken ontstaat geen acrylamide.
Voorkomen
Het binnenkrijgen van acrylamide is lastig te voorkomen omdat het in veel producten zit. Acrylamide komt behalve in brood en aardappelen bijvoorbeeld ook voor in: ontbijtgranen, crackers, biscuits koekjes, chips, pizza en koffie. Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid van het Voedingscentrum: “Omdat het in veel producten zit is het belangrijk dat de industrie er alles aan doet om er voor te zorgen dat in deze producten zo min mogelijke acrylamide zit”.
Voedingsadvies
Acrylamide zit veelal in producten die niet passen in de Schijf van Vijf. Wil je minder acrylamide binnenkrijgen dan adviseert Wieke van der Vossen om gevarieerd te eten volgens de Schijf van Vijf. “Gevarieerd eten voorkomt dat je per ongeluk elke dag een beetje te veel van een schadelijke stof zoals acrylamide binnenkrijgt. Een keer een wat donkerder bruin getoaste boterham is niet erg, maar eet het niet iedere dag.” Elke week geven we een voorbeeld van een gevarieerd weekmenu volgens de Schijf van Vijf met het
Menu van de week.
Dit kun je verder ook nog doen: