Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Gezondheidsrisico’s bij supplementen voor afvallen, sportprestaties en libido

29 mei 2017
Veel supplementen die zouden helpen bij afslanken, betere sportprestatie of een hoger libido, bevatten stoffen die kunnen leiden tot gezondheidsrisico’s. Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). 
De NVWA onderzocht 160 supplementen. Daarvan bevat 60% stoffen die kunnen leiden tot gezondheidsrisico’s, zoals een hoge bloeddruk of een verhoogd hartritme. De supplementen die onveilig zijn gebleken, heeft de NVWA van de markt gehaald. Maar voorzichtigheid blijft geboden. Supplementen voor afvallen, sportprestaties en libido zijn te krijgen in verschillende vormen, zoals pillen, poeders en drankjes.


Het etiket

Op het etiket van de onderzochte supplementen staat vaak niet aangegeven dat er stoffen in kunnen zitten die bij te hoge dosis gevaarlijk kunnen zijn. Hierbij gaat het bijvoorbeeld  om sildenafil, sibutramine of amfetamine-achtige stoffen. 

Niet alle supplementen onderzocht

De NVWA geeft aan dat hun onderzoek geen afspiegeling is van het totale aanbod. Het totale aanbod van dit type supplementen is namelijk groot. Naast reguliere verkoop, vindt er ook handel plaats via sociale media en het illegale circuit. Hierdoor heeft de NVWA niet elk beschikbaar supplement kunnen onderzoeken.

Risico’s

Naast het gezondheidsrisico van de gevonden stoffen op zich, kunnen stoffen uit verschillende supplementen elkaars werking ook nog eens versterken. Verder kunnen er wisselwerkingen optreden met medicijnen. Bij extra inspanning, bijvoorbeeld bij sporten, kan het negatieve gezondheidseffect van de gevonden stoffen zelfs nog groter zijn.

Niet nodig

De meeste mensen hebben dit soort supplementen helemaal niet nodig. Van de meeste supplementen is ook niet bewezen dat ze positieve effecten hebben. 

Voorzichtig bij gebruik en aanschaf

De enige manier om zeker te zijn dat je veilig bezig bent, is door dit type supplementen niet te nemen. Willen mensen toch dergelijke supplementen gebruiken? Dan is het belangrijk om rekening te houden met mogelijke risico’s, supplementen niet te combineren en om niet meer te gebruiken dan het voorschrift aangeeft. Het is zaak om goed op bijwerkingen te letten en gelijk naar een arts te gaan bij vermoedens van bijwerkingen. 

Supplementen die komen vanuit het illegale circuit, en bijvoorbeeld te bestellen zijn via internet, zijn zeker niet gecontroleerd op gevaarlijke stoffen. 

Doping

De NVWA roept ook sporters op tot waakzaamheid. Sommige gevonden stoffen komen namelijk voor op de dopinglijst.  

Meer lezen?

Lees meer over sportsupplementen of over afslankpillen