Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Minder suiker in frisdranken op school goede stap in strijd tegen overgewicht

6 september 2017
Nederlandse frisdrankfabrikanten geven aan uiterlijk eind 2018 te stoppen met de verkoop van frisdranken met veel suiker op middelbare scholen. Goed nieuws voor de strijd tegen overgewicht, vindt het Voedingscentrum. Light-varianten blijven ze wel aanbieden. 
Deze stap in de gezonde richting sluit aan bij de bestaande afspraken in het Akkoord Gezonde Voeding op Scholen (2016-2020).

Strijd tegen overgewicht

“Met oog op de strijd tegen overgewicht vinden wij dit goed nieuws”, aldus Jasper de Vries, woordvoerder van het Voedingscentrum. “Van de 12- tot 16-jarigen heeft 11% matig overgewicht en 3% ernstig overgewicht. Bij volwassen loopt dit op naar ruim 50%. Het is bekend dat het drinken van suikerhoudende dranken de kans op overgewicht vergroot.” 

Gezonde schoolkantine

Met het programma De Gezonde Schoolkantine streeft het Voedingscentrum naar scholen waar de gezonde keuze de makkelijke keuze is. Willen we dat jongeren gezonder leven, dan is het belangrijk dat zij ook op school gezond kunnen eten en drinken. Zij brengen hier immers een groot deel van hun tijd door. Ervaren dat gezond eten lekker en heel gewoon is, helpt hen een gezond eetpatroon te ontwikkelen. “Het stoppen van de verkoop van frisdranken met veel suiker, sluit aan bij onze missie scholen gezonder te maken”, aldus De Vries.

Watertappunt

Het Voedingscentrum vindt het aanbieden van water het belangrijkste. “Op elke school zou kraanwater makkelijk en gratis beschikbaar moeten zijn, bijvoorbeeld met een watertappunt die goed in zicht staat. Op die manier wordt van de gezonde keuze, de gemakkelijke keuze gemaakt.”


Light-frisdranken

Wanneer er alleen light-frisdranken verkocht worden, betekent dat niet dat er helemaal geen suikerhoudende dranken meer op scholen te vinden zijn. Je mag een product namelijk al het stempel 'light' meegeven als er minimaal 30 procent minder energie (kcal), vet of suiker in het product zit, vergeleken met het gewone product. Bij light-frisdranken is vaak wel al het suiker vervangen door zoetstoffen. De zoetstoffen zijn onderzocht door de Europese Autoriteit van Voedselveiligheid (EFSA) en veilig bevonden.

Light-frisdranken zijn een alternatief met minder calorieën, maar ze staan niet in de Schijf van Vijf. Ook als ze nauwelijks calorieën bevatten staan ze niet in de Schijf van Vijf, omdat ze niet goed zijn voor het gebit. De Vries: “We raden scholieren aan om vooral water, thee zonder suiker en melk te drinken.”

Beleid

"We moedigen scholen aan om zelf beleid te voeren om hun school gezond te maken. Veel scholen zijn hier al mee bezig."