Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

EFSA past advies aan voor toegevoegd glutamaat

20 juli 2017
De European Food Safety Authority (EFSA) heeft een aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) bepaald voor toegevoegd glutamaat. Dat is gebeurd naar aanleiding van een herevaluatie van de veiligheid van additieven, in opdracht van de Europese Commissie. Er was eerder nog geen ADI vastgesteld voor deze smaakversterker.
 
Glutamaat is een groep smaakversterkers met de e-nummers E 620 t/m E 625. Ze zorgen voor een hartige umamismaak in voedsel. Glutamaat wordt vooral toegevoegd aan koek, gebak, snacks, bouillon, soepen en sauzen, bewerkt vlees, kruidenmixen en smaakmakers. Glutamaat zit van nature ook in producten zoals sardientjes, oude kaas en tomaat. 


Aanvaardbare dagelijks inname

De EFSA heeft voor de herevaluatie voedselconsumptiedata gecombineerd met gegevens van fabrikanten over toegevoegd glutamaat. De onderzoekers concluderen dat mensen die gevoelig zijn voor glutamaat en veel voedsel met toegevoegd glutamaat eten, een dosis glutamaat binnen kunnen krijgen die klachten kan veroorzaken zoals een warm gevoel en slaperigheid. Een nog hogere dosis kan leiden tot hoofdpijn, een tijdelijke hoge bloeddruk of een verhoging van het insulinegehalte. Daarom heeft de EFSA de ADI voor toegevoegd glutamaat vastgesteld op 30 mg/kg lichaamsgewicht per dag.

In de EU is het gebruik van glutamaat toegestaan in een groot aantal levensmiddelen tot een maximaal toegevoegde hoeveelheid van 10 gram glutamaat per kilo voedsel. Een uitzondering is gemaakt voor zoutvervangers, kruidenmixen en smaakmakers waarvoor op dit moment geen limiet is gesteld aan de hoeveelheid toegevoegde glutamaat. De EFSA adviseert de Europese Commissie daarom een maximale hoeveelheid in te stellen voor toegevoegd glutamaat in alle voedingsmiddelen. 

Eet gezond en gevarieerd

Als je gezond en gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf hoef je je geen zorgen te maken dat je te veel toegevoegd glutamaat binnenkrijgt. Wel is het goed om niet te vaak en niet te veel producten buiten de Schijf van Vijf te nemen. Voedingsmiddelen zoals koek, gebak, snacks, bouillon, kant-en-klaarsoepen en -sauzen, bewerkt vlees, kruidenmixen en smaakmakers vallen buiten de Schijf van Vijf. De consumptie van deze producten kan worden verlaagd om de inname van toegevoegd glutamaat te verkleinen.

Veilige grens

De ADI van 30 mg/kg lichaamsgewicht per dag voor toegevoegd glutamaat is gebaseerd op de dosis glutamaat waarbij in dierproeven geen enkel nadelig effect op de gezondheid werd gezien. In onderzoek bij mensen zijn bij een hoeveelheid toegevoegd glutamaat van 30 mg/kg/dag geen klachten gerapporteerd.

Glutamaat op het etiket

Je kunt op het etiket vinden of er glutamaat aan een producten is toegevoegd. Glutamaat herken je aan de E-nummers E 620 tot en met E 625. Glutamaat kan ook anders worden omschreven. Zie het overzicht met synoniemen. Soms staat er bijvoorbeeld ook gistextract op de ingrediëntenlijst, dit is een ingrediënt wat van nature veel glutamaat bevat.