Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Dit is de winnaar van de Food Innovation Bachelor’s Award 2021

10 juni 2021

De winnaar van de Food Innovation Bachelor’s Award (FIBA) 2021 is Better Bites van Guusje van der Fleuten. Het gaat om een gezondere snack op basis van groente en peulvruchten. “Dit product is een innovatieve snack. Het is niet zomaar een vervanging voor een bitterbal, maar het is totaal nieuw. Ook is er vrij uitgebreid marktonderzoek gedaan.” Aldus de jury.

Winnaar fiba 2021
Winnaar Guusje van der Fleuten

De prijs werd op 10 juni voor de 17e keer uitgereikt. Elk jaar organiseert het Voedingscentrum deze wedstrijd. Om studenten al tijdens hun opleiding te stimuleren en enthousiasmeren om na te denken over gezonde en duurzame voeding. Toekomstige foodprofessionals kunnen immers met hun producten een belangrijke bijdrage leveren aan een gezonder en duurzamer eetpatroon!

Dit jaar hebben we 19 inzendingen ontvangen van 5 verschillende opleidingen. Daaruit nomineerde de jury 5 concepten die kans maakten op de prijs.

De winnaar: Better Bites

HAS Hogeschool – Food Innovation
Guusje van der Fleuten

Deze vegetarische snack op basis van groente en peulvruchten voor airfryer en oven vindt de jury een innovatief concept. Dit product is niet alleen een alternatief voor vlees of ‘zomaar’ een andere bitterbal, maar er is gezocht naar een nieuw type snack om op de markt te brengen. Met een portie van 4 stuks eet je een dagkeuze buiten de Schijf van Vijf en dat is beter dan de categorie weekkeuze waarin de meeste snacks vallen. Ook is het gebruik van peulvruchten en groente duurzamer dan vlees.

Tweede prijs: Wow Meals

HAS Hogeschool – Food Innovation
Isabelle van de Grint

Met Wow Meals leer je in 3 stappen zelf koken met peulvruchten. Eerst koop je een kant-en-klaar vegetarisch maaltijdpakket, dan word je geïnspireerd om zelf aan de gang gaat met een receptenkaart en tot slot leer je een eigen maaltijd creëren met peulvruchten. De jury vindt het een leuk en origineel concept. Het helpt om peulvruchten (vaker) klaar te maken en te waarderen. Elke week peulvruchten eten is goed voor je gezondheid. En eet je het in plaats van vlees, dan help je ook het milieu een handje! Wow Meals won ook de prijs voor beste etiket.

Derde prijs: Green-o-Sauce

Hanze Hogeschool Groningen – Voeding en Diëtetiek
Rosanne Blaauwijkel, Inge Hoog Antink, Femke Kruise, Calvin Sim

Dat je óók een saus binnen de Schijf van Vijf kan maken bewijst deze saus op basis van gepureerde groente en veldbonen. De jury geeft aan dat op dit moment een Schijf van Vijf-saus zeldzaam is in de supermarktschappen. En dat er gebruikt is gemaakt van veldbonen is een originele keuze. Ook aan duurzaamheid is gedacht. Door de broccolistronk (een restproduct) te gebruiken wordt verspilling tegengegaan. Ook wordt gebruik gemaakt van vooral lokaal verkregen grondstoffen.

De overige nominaties

Veggie Flakes

Hanze Hogeschool Groningen – Voeding en Diëtetiek
Lara Westerkamp, Louis Tuynman, Lisanne de Jong, Jesper van de Bosch

Veggie Flakes biedt een alternatief voor vruchtenhagel op basis van gedroogde groenten. De jury vindt het een leuk en kleurrijk concept. Het product valt binnen de Schijf van Vijf en dat is in de categorie zoet broodbeleg vrij uitzonderlijk. Er wordt gebruik gemaakt van groente uit reststromen. En het karton van de verpakking bevat zaadjes, die je na gebruik in de grond kan stoppen. Als er een alternatief gezocht wordt voor een vrij dure zoetstof, lijkt het de jury een welkome en gezondere variant op zoet broodbeleg.

Beet’M

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen – Voeding en Diëtetiek
Meike Vullings, Meike Pouwels, Linette Konings, Jeanne Lagerweij, Fleur Drost

Beet’M is meer dan een leuke naam. Deze falafel op basis van kikkererwten en rode biet vindt de jury een erg aantrekkelijk product. Ook hier geldt dat áls mensen dit nemen in plaats van vlees, dit het milieu kan baten. Het recept is met 2 kleine aanpassingen helemaal Schijf van Vijf te maken. Het komt niet in de supermarkt, maar in het restaurant. Daar ziet de jury potentie het te positioneren als vleesvervanger of hoofdgerecht.

Bekijk de uitreiking

Bekijk vanaf 1:34 de prijsuitreiking aan de winnaars door Ester Veldhuis, Directeur Plantaardige Agroketens en Voedselkwaliteit (PAV) bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Lees meer over de Food Innovation Bachelor’s Award

En lees meer over hoe gezond en duurzaam vaak hand in hand gaan