Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Deze ijsjes kun je het beste kiezen als je minder calorieën wilt eten

Zoek jij in de zomer ook graag verkoeling met een ijsje? Je bent vast en zeker niet de enige. De meeste ijsjes bevatten wel veel calorieën. Ze vallen dan ook allemaal buiten de Schijf van Vijf. Maar als je verder gezond eet kan af en toe een ijsje natuurlijk best. Het is daarbij goed om te weten dat er tussen ijsjes onderling flinke verschillen zijn.

Het Voedingscentrum heeft 6 ijsjes uit de supermarkt met elkaar vergeleken als het gaat om het aantal calorieën. En het maakt nogal uit welk ijsje je uit de vriezer trekt. Het ijsje met het laagste aantal calorieën komt uit op 36 kcal per stuk, terwijl het ijsje met de meeste calorieën maar liefst 285 kcal aantikt.

In de afbeelding hieronder zie je hoeveel calorieën elk ijsje bevat. Ook hebben we weergegeven hoeveel gram elk ijsje per stuk is.

De 3 ijsjes op basis van roomijs bevatten veel meer calorieën dan de 3 waterijsjes. Roomijs bevat behalve suiker ook veel verzadigd vet. Wil je een ijsje met minder calorieën? Kies dan voor een waterijsje in plaats van roomijs. Of ga voor een kleinere portie: een ijsje van bijvoorbeeld 30 gram, in plaats van een variant van 80 gram.

Zoek jouw ijsje op

Vind je jouw favoriete ijsje niet terug op de afbeelding hierboven? Gebruik dan de 'Kies Ik Gezond?'-app van het Voedingscentrum. Daarin kun je je ijsje makkelijk opzoeken. Ook kun je de streepjescode op de verpakking scannen met de app.

Je ziet dan in een oogopslag de voedingswaarden en ingrediënten. Ook kun je in de app makkelijk ijsjes met elkaar vergelijken. Zo kun je kiezen voor een variant met de minste calorieën per 100 gram. Let daarbij wel op de grootte van het ijsje.

Je kunt natuurlijk ook zelf je ijsje maken. Dan weet je precies wat erin gaat. Maak bijvoorbeeld ijsjes op basis van alleen fruit, of van fruit in combinatie met halfvolle yoghurt zoals in dit recept. Zo kun je genieten van ijs, maar dan gezonder.