Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

CBS: jonge kinderen eten vaker voldoende fruit en groente dan oudere

17 november 2017
Meer jonge kinderen dan oudere kinderen eten de aanbevolen hoeveelheden groente en fruit volgens de Schijf van Vijf. Dit komt uit onderzoek van de leefstijlmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in samenwerking met RIVM en het Voedingscentrum.

In het onderzoek zijn kinderen van verschillende leeftijden met elkaar vergeleken. Wat blijkt? Kinderen van 1 tot 4 jaar eten circa 2 keer zo vaak de aanbevolen hoeveelheid fruit en groente van het Voedingscentrum, als kinderen van 9-12 jaar. Kinderen van 4-8 jaar zaten daar tussenin.

Voor vis waren de verschillen tussen de leeftijden kleiner.

Lees het onderzoek van het CBS.

Aanbevolen hoeveelheden

Een jong kind heeft minder eten nodig dan een ouder kind. Onze aanbevolen hoeveelheden groente, fruit en vis zijn dan ook anders voor jongere en oudere kinderen. Het CBS heeft bij haar berekeningen rekening gehouden met deze verschillen in aanbevolen hoeveelheden. 

In de onderstaande tabel zie je de aanbevolen hoeveelheden voor kinderen volgens de Schijf van Vijf.

 1-3 jaar
 4-8 jaar 
 9-13 jaar
Gram groente per dag 50-100  100-150  150-200 
Porties fruit per dag 1,5 1,5 
Gram vis per week 50  50-60 100 


Wil je weten welke aanbevelingen gelden voor jouw kind? Vul de leeftijd en het geslacht van je kind in bij De Schijf van Vijf voor jou, en krijg een handig overzicht met als extraatje 10 voorbeelden van dagmenu’s.

Tips om je kind meer groente, fruit en vis te laten eten

Groente, fruit en vis zijn goed voor je kind. Er zitten onmisbare voedingsstoffen in waardoor je kind zich goed kan ontwikkelen en goed kan groeien.

Tips:

  • Groente kan de hele dag door. Niet alleen bij de warme maaltijd, maar ook op brood. Bekijk voor inspiratie onze tips om te variëren met broodbeleg. En wat dacht je van snackgroente tussendoor, zoals worteltjes of tomaatjes?
  • Niet ieder kind is fan van bijvoorbeeld bananen of spruitjes. Je kind hoeft niet alles lekker te vinden. Maar wist je dat hij aan een smaak kan wennen en dat hij kan leren om iets lekker te vinden? Soms moet je wel 10-15 keer iets proeven voordat je aan de smaak gewend bent. Bied fruit, groente en vis dus vaak aan: de aanhouder wint (meestal).
  • Betrek je kind bij het bereiden van de maaltijd. Salade husselen, een ei pellen, groente wassen of snijden en kruiden toevoegen: elk kind kan wel iets. Bovendien vinden kinderen het leuk om iets te eten dat ze zelf hebben klaargemaakt. Lees onze tips om samen met je kind te koken.
  • Richt je huis ‘gezond’ in. Zet bijvoorbeeld de fruitschaal in het midden van de tafel en stop snoep en koekjes in trommel in een kastje. Verleid jouw huis al tot gezonde keuzes? Doe de test!