Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

België komt met vernieuwde voedingsdriehoek

19 september 2017
Vandaag lanceert Vlaanderen een vernieuwde versie van de voedingsdriehoek, het Vlaamse voorlichtingsmodel voor voeding. Net als de vernieuwde Schijf van Vijf die in maart 2016 uitkwam, ligt de focus op plantaardige en weinig of niet-bewerkte voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, volkoren graanproducten, peulvruchten en noten.

In Vlaanderen is het Vlaams Instituut Gezond Leven verantwoordelijk voor de voedingsdriehoek, het equivalent van de Nederlandse Schijf van Vijf. In de vernieuwde driehoek staan voedingsmiddelen gerangschikt volgens hun effect op onze gezondheid. Er werd ook rekening gehouden met milieuaspecten en de actuele voedingsgewoonten van de Vlaamse bevolking.

Overeenkomsten met de Schijf van Vijf: meer plantaardig, minder dierlijk

Net als in de Schijf van Vijf ligt de focus van de voedingsdriehoek op het meer nemen van voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong, zoals groenten, fruit, volkoren graanproducten, peulvruchten en noten. Deze producten hebben bewezen gezondheidsvoordelen en nemen daarom de toppositie in. Gezond Leven raadt net als het Voedingscentrum aan om minder vlees te eten, en te denken aan alternatieven zoals peulvruchten en vleesvervangers (zoals tofu en tempé). Zo’n voedingspatroon is een goede keuze voor jezelf én het milieu.

Daarnaast geeft ook Vlaanderen de voorkeur aan voedingsmiddelen die weinig of niet bewerkt zijn, zoals vers fruit in plaats van fruitsap of volkorenbrood in plaats van witbrood. Voedingsmiddelen die niet bijdragen aan een gezond voedingspatroon en in sommige gevallen zelfs bewezen ongunstig voor de gezondheid worden buiten de driehoek in de rode bol geplaatst. Het gaat vaak om producten met te veel toegevoegde suiker, vet of zout. Denk aan koekjes, chips, frisdrank, alcohol, maar ook bewerkte vleeswaren zoals salami of gerookt spek. In Nederland vallen al deze producten buiten de Schijf van Vijf.

Aanvullende eetadviezen

Ook in aanvullende adviezen zijn er veel overeenkomsten tussen de Schijf van Vijf en de voedingsdriehoek. Zo besteden de Vlamingen ook extra aandacht aan het belang van variëren en ligt de nadruk op stapje voor stapje het eetpatroon gezonder maken. Elke kleine verbetering is een stap vooruit. Zo blijft gezond eten haalbaar.

Driehoek versus onze ‘ronde’ Schijf van Vijf

Qua adviezen lijkt de voedingsdriehoek van de Vlamingen erg op de Schijf van Vijf. Maar waarom hebben zij een driehoek en wij een rond model? Hier is vroeger voor gekozen. Daardoor zijn mensen in België gewend aan een driehoek, en in Nederland aan de Schijf van Vijf. Uit onderzoek blijkt dat vorm van het model, dus of het nu een cirkel, een regenboog of een piramide is, niet zoveel uitmaakt wat betreft effectiviteit en efficiëntie. Verder blijkt uit onderzoek ook dat de kennis over modellen toeneemt naar mate ze langer in gebruik zijn, en dat nieuwere modellen qua (naams)bekendheid onderdoen voor oudere modellen. In Nederland is de Schijf van Vijf bekend bij 97% van de mensen. En uit een interview met 100 diëtisten bleek dat 75% de Schijf van Vijf gebruikt. Voor het Voedingscentrum is er daarom geen aanleiding om over te stappen op een ander model, zoals een driehoek.

Bewegingsdriehoek

Anders dan het Voedingscentrum in Nederland is het Vlaams instituut Gezond Leven ook verantwoordelijk voor de beweegrichtlijnen. Het instituut is gelijk met de vernieuwde voedingsdriehoek dan ook met een nieuwe bewegingsdriehoek uitgekomen. In Nederland heeft de Gezondheidsraad recent nieuwe  beweegrichtlijnen opgesteld  en vertaalt Kenniscentrum Sport deze richtlijnen naar adviezen voor de consument.