Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Barbecuesauzen vaak vol suiker en zout, maar er zijn grote verschillen: check het etiket!

Het is volop zomer: voor veel mensen een reden om de barbecue regelmatig aan te steken. Lekker veel groenten op de grill, misschien een stukje vis of vlees, een salade erbij. Maak jij het geheel graag af met barbecuesauzen? Die zijn helaas niet zo gezond en staan daarom niet in de Schijf van Vijf.

Het Voedingscentrum heeft zes kant-en-klare barbecuesauzen met elkaar vergeleken. En wat blijkt: ze bevatten vaak veel suiker en/of zout én er zijn grote verschillen. Wil je toch graag wat saus op je bord? Check het etiket en kies er een met minder suiker of zout en neem een kleine portie.

Zeven suikerklontjes

We hebben zes kant-en-klare barbecuesauzen uit de supermarkt onder de loep genomen. In de afbeelding hieronder zie je hoeveel suiker en zout ze bevatten per 100 gram.

Sommige sauzen blijken per 100 gram zo’n 30 gram suiker te bevatten: dat is meer dan 7 suikerklontjes. Dat is een groot verschil met de saus met het laagste suikergehalte, die komt uit op iets minder dan 1 suikerklontje per 100 gram. Die barbecuesaus bevat dan wel weer het meeste zout van de sauzen in dit rijtje.

'Kies Ik Gezond?'-app

Het maakt dus nogal uit welke barbecuesaus je kiest! Zie je thuis in de koelkast of in de supermarkt een andere barbecuesaus staan dan de zes hierboven, en wil je weten wat erin zit? Gebruik dan de 'Kies Ik Gezond?'-app van het Voedingscentrum.

Je kunt in de app makkelijk producten opzoeken of ze scannen via de streepjescode. Zo zie je in een oogopslag de voedingswaarden en kun je de saus met minder suiker of zout kiezen. Op die manier kun je je (vega)burger of gepofte aardappel toch van wat saus voorzien, maar dan net een tikkie minder ongezond.