Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Baby- en peuterkoekjes? Laat je niet foppen!

Als ouder wil je het beste voor je kind. Gezonde voeding hoort daar ook bij. In de supermarkt kijk je daarom naar producten die het beste zijn voor je kind. Maar dat is nou net de plek waar je ook verleid kunt worden om producten te kopen die helemaal niet zo gezond zijn.

We nemen baby- en peuterkoekjes als voorbeeld. Ze lijken misschien gezond omdat erop staat dat ze geschikt zijn voor hele jonge kinderen. Maar ze zijn vaak erg groot. Soms zijn ze verpakt in portiezakjes met 2 of meer koekjes bij elkaar, die vaak ook tegelijk gegeven worden. Daarmee krijgen kinderen veel verzadigd vet en suiker binnen. Kinderen hebben deze koekjes niet nodig.

Calcium en vitamines haal je niet uit een koekje

Op sommige koekverpakkingen staat ook dat ze extra calcium of vitamines bevatten. Maar dit maakt koekjes nog niet gezond. Deze voedingstoffen kan een kind beter binnenkrijgen met gezond eten uit de Schijf van Vijf.

Het Voedingscentrum nam 3 etiketten van kinderkoekjes onder de loep. Bekijk hieronder wat we tegenkwamen.

Misleiding

Als je bovenstaande etiketten goed bekijkt dan zie je dat de koekjes helemaal niet zo gezond zijn als dat ze beweren te zijn. Dat noemen we misleiding. Expert voedselveiligheid en etikettering Wieke van der Vossen: ''Als ouder word je op allerlei manieren wijsgemaakt dat het om verantwoorde koekjes gaat, die je zorgeloos aan je kindje kunt geven. Kleine kinderen eten nog maar weinig op een dag, dan wil je juist gezonde producten binnenkrijgen. Laat je dus niet foppen door al die praatjes en mooie plaatjes en geef die kleintjes nog geen koekjes.''

We hebben nu baby- en peuterkoekjes onder de loep genomen. Vaak is een baby- of peuterkoekje het opstapje naar een kinderkoekje. Afgelopen najaar bracht UNICEF nog een rapport uit waaruit bleek dat bijna driekwart van de kinderproducten in supermarkten niet in een gezond voedingspatroon passen.

Wat kun je als ouder doen?

Kinderen hebben in principe geen tussendoortjes nodig. Wil je toch iets tussendoor geven, kies dan voor groente of fruit of een bruine boterham die in de Schijf van Vijf staat.