Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Terug naar Nieuws App ZwangerHap neemt onzekerheid over voeding weg bij zwangere vrouwen Voedingscentrum onderzoekt: Eet Nederland met aandacht? Recordaantal scholen doet mee met de ‘Dag van Gezonde Schoolkantine’ RIVM onderzoekt gehaltes zout, vet en suiker in levensmiddelen 'Nederlander eet iets gezonder' Nieuw kookboek "Lust ik wel" biedt gezonde en makkelijke recepten voor het hele gezin Ouders hebben moeite met kindermarketing Voedingscentrum lanceert unieke ‘Receptenapp Slim koken’ Gezond eten belangrijker dan ooit in strijd tegen kanker Onderzoek EFSA: Listeria toegenomen bij ouderen en zwangeren Goede voornemens? Zo haal je deze keer wel je doel De voordelen van vroeg leren koken CBS: jonge kinderen eten vaker voldoende fruit en groente dan oudere EFSA past advies aan voor toegevoegd glutamaat Gezondheidsraad adviseert vitamine K-injectie voor baby’s die borstvoeding krijgen Stuurgroep Ondervoeding lanceert nieuwe website over ondervoeding bij ouderen 50-plusser vindt gezonde voeding erg belangrijk Meer etiketten peutermelk voldoen aan regels, maar nog niet allemaal Is het nodig om mijn kind speciale peutermelk te geven? Eten met de Schijf van Vijf kan de milieudruk aanzienlijk verlagen Gourmetten met kerst? Bak je hamburger goed gaar Noten-eters minder hebben minder kans op chronische ziekten Meer kraanwater op school Groente in actie: "Eet meer ons" Een derde van de moeders vindt voeden in het openbaar niet prettig Voedselonderwijs op scholen? Ja, graag! Leven mensen met overgewicht wel echt even lang? RIVM: "Minder dierlijk en meer plantaardig eten grootste milieuwinst" Voedingscentrum blij met afwijzing gezondheidsclaim op energiedrankjes Heeft regelmatig eten effect op je gezondheid? De meest gestelde vragen over insecten eten Nieuwe Schijf van Vijf: in kleine stappen naar het ideaal 3-MCPD in voeding: meer onderzoek nodig Onderzoek naar relatie vet en kans op sterfte uitgelegd Afbeelding van portie op verpakking helpt bij inschatten van de portie Eerste gezondere ‘Zilveren’ en ‘Gouden’ kantines in Breda en Utrecht Meer aandacht voor gezonde voeding op scholen Bonensnack POF wint Voedingscentrum Bachelor’s Award 2016 Onderzoek: is koolhydraatbeperkt eten dé manier om af te vallen? Staatssecretaris luidt komkommertijd in Burger van de barbecue: eet je ‘m rood of doorbakken? Onderzoek bevestigt: overgewicht verhoogt het risico op verschillende soorten kanker Zo houd je voedselinfecties buiten je studentenhuis Te veel vitamines binnenkrijgen, kan dat? Onderzoeken bevestigen advies: vervang verzadigd door onverzadigd vet Onderzoek RIVM: we krijgen nog steeds te veel zout binnen Onderzoek: negatief effect van berichten over bestrijdingsmiddelen op gezond eten Tentoonstelling: eten in oorlogstijd Onderzoek RIVM: Kinderen eten meer fruit Alcohol drinken kan op elk moment van de zwangerschap gevaarlijk zijn Verlaag je milieu-impact met de vernieuwde Voedselafdruk Bezorgmaaltijden: hoe ga je er veilig mee om? Voedingscentrum ontwikkelt app die je helpt gezonder te kiezen Nederlander kiest vaker voor duurzaam eten en drinken Voedingscentrum ziet geen heil in sticker Mars Nieuw: Het kookboek Schijf van Vijf Kansen voor een gezonder en duurzamer voedingspatroon Go for gold: bak producten goudgeel Volkorenbrood favoriet Helpt een vitamine D-supplement tegen verkoudheid? Koelkasttemperatuur belangrijker dan bewaarplek van melk Schoonmaken: desinfectiemiddelen doen meer kwaad dan goed Minder voedselverspilling door weglaten THT-datum Sommige producten bevatten minder zout, maar niet minder suiker Ministeries koploper in gezond aanbod op de werkvloer Glutenvrij dieet: alleen als het nodig is Hoe gevaarlijk is cafeïne voor jongeren? Haal een gratis thermometer en zet je koelkast op 4 °C Gezondheidsrisico’s bij supplementen voor afvallen, sportprestaties en libido Mr. Bean wint Food Innovation Bachelor’s Award 2017 Nieuw: Schijf van Vijf-advies in de Eetmeter Gezond eten bij chronische ziekte helpt Hoe aten we in 2012-2014? Voedingscentrum duidt: langer leven dankzij koffie Europese Commissie wil acrylamide in voedingsmiddelen verder terugdringen Hoe zit het met eieren en fipronil? Fipronil: de laatste updates Voedingscentrum: nog steeds veel suiker in pakjes drinken Gezond en lekker eten hoeft niet duur te zijn Gezondheidsraad: meer bewegen zorgt voor gezondheidswinst Voedingscentrum duidt: zijn koolhydraten slechter voor de gezondheid dan vetten? Voedingscentrum komt met nieuw kookboek: ’Vandaag vegetarisch’ Minder suiker in frisdranken op school goede stap in strijd tegen overgewicht België komt met vernieuwde voedingsdriehoek 7 bespaartips voor je dagelijkse boodschappen Voedingscentrum: minder vlees eten voor iedereen mogelijk Plantaardig eten onder de aandacht met Vaker Vega! Voedingscentrum duidt: zit er te veel gif op aardbeien? Schoolontbijt: gezond ontbijten is geen kunst Heb jij al een Koelkastklem? Het Voedingscentrum geeft er 1.000 gratis weg! Zoutgehalte in producten moet sneller dalen ‘Kies Ik Gezond?’-app: revolutie in de supermarkt Ouders: maak eetomgeving gezonder voor kinderen Aanbod aanpassen in bedrijfsrestaurants kan leiden tot gezondere keuzes Gebruik sportsupplementen laag, maar niet zonder risico’s Waarschuwing: koop geen MMS (Miracle Mineral Solution) Oer-Hollands voedingspatroon opvallend duurzaam en gezond Bedrijven, organisaties en overheid slaan handen ineen om voedselverspilling te halveren Een paar koppen koffie per dag is geen probleem Vernieuwd groentekookboek - ga voor kleur Inname bisfenol A (BPA) via voedsel zeer beperkt "Scholen in de rij voor Schoolkantine Schaal" Voedingscentrum duidt: is 12 eieren per week eten prima? Kleine groep jongeren drinkt te veel energiedrankjes Geen risico voor de gezondheid bij eten aardbeien Zijn sportdrankjes of extra zout nodig tijdens de Vierdaagse? Aantal nieuwe aanbevelingen vitamines en mineralen Nieuwe wet tegen te veel vitamine B6 Bijna de helft van de Nederlanders probeert minder vlees te eten Voedingscentrum lanceert ‘Er is meer dan vlees’ en geeft 100 shirts weg Bewaarwijzer uitgebreid en beschikbaar als app Sportevenementen voor kinderen worden gezonder Nederland: laat je niet gek maken Voedingscentrum duidt: de gezondheidseffecten van vezels Nooit meer twijfelen met de app ZwangerHap van het Voedingscentrum Overgewicht bij volwassenen ongeveer gelijk gebleven Hoe #verspillingsvrij ben jij?: strijd mee tegen voedselverspilling Nieuw in de app Mijn Eetmeter: de barcode-scanner Voedingscentrum en Jan Heemskerk dagen de 'gewone man' uit gezonder te gaan leven Voedingscentrum lanceert uniek hulpmiddel: de ingrediëntenchecker Op vakantie? Laat de buren in je koelkast gluren Becky gaat Nederlanders helpen minder voedsel te verspillen Helicon vmbo Nijmegen verrast met 500ste Schoolkantine Schaal Nederland op koers in strijd tegen voedselverspilling Staatssecretaris Blokhuis (VWS) lanceert campagne 'Borstvoeding werkt!' Minder rood en bewerkt vlees eten blijft nodig Overheid kiest voor aansluiting Nutri-Score op voedingsrichtlijnen Nieuwe kerstmenu’s 2019 bekend: wat is jouw favoriet? Hoe zit het met hormoonverstorende stoffen op groente en fruit? Goede voornemens voor 2020? Hou ze vol met Eetwissels! Gratis diepvriesstickers voor De Vries en Koelman Voedingscentrum duidt: kunnen we veilig groente en fruit eten vanwege bestrijdingsmiddelen? Meer gezondere schoolkantines, maar een ongezondere omgeving Meeste Nederlanders eten niet anders door coronamaatregelen Lage vitamine A-inname lijkt niet tot klachten te leiden Goed omgaan met houdbaarheidsdatums kan voedselverspilling voorkomen 'Alcoholvrij' bier is soms niet echt vrij van alcohol Wereld Borstvoedingsweek in teken van het klimaat UNICEF: groot deel kinderproducten in de supermarkt niet Schijf van Vijf Voedingscentrum duidt: kunnen zwangeren beter geen koffie drinken? Nederlanders verspillen minder voedsel tijdens coronacrisis Ziek na eten kip? Campylobacter vaak boosdoener
Nieuws

'Alcoholvrij' bier is soms niet echt vrij van alcohol

19 juni 2020

Bieren met het label ‘alcoholvrij’, ‘alkoholfrei’ of ‘non alcoholic’ bevatten soms toch alcohol. Het Voedingscentrum signaleerde dit toen het de etiketten van een aantal bieren analyseerde. Sommige geïmporteerde bieren bevatten meer alcohol dan volgens de Nederlandse wet is toegestaan onder de benaming 'alcoholvrij'.

Vooral voor vrouwen die zwanger zijn, maar ook voor mensen die geen alcohol willen of kunnen drinken, is het slim om altijd goed op het etiket te kijken. Alleen wanneer je kiest voor 0,0% bier, weet je zeker dat het geen alcohol bevat.

Hoeveelheid alcohol in alcoholvrij bier

Volgens de Nederlandse Warenwet mag alcoholvrij bier maximaal 0,1% alcohol bevatten en alcoholarm bier maximaal 1,2%.

In het plaatje hieronder zie je 3 bieren waarvan het etiket aangeeft dat er 0,3% of 0,4% alcohol in zit, terwijl er wel ‘alcoholvrij’ of ‘non-alcohol’ op staat. Ook zijn er 3 bieren waarvan we niet weten hoeveel alcohol er precies in zit. Die herken je aan de aanduiding '<0,5%’, oftewel 'minder dan 0,5%’. Hier kan dus 0,1% inzitten, maar ook 0,4%.

alcoholvrij bier mag maximaal 0,1% alcohol zitten.

Alcoholvrij bier uit het buitenland

Bier met geen of weinig alcohol wordt steeds populairder. Tussen 2016 en 2019 steeg de consumptie met 75%. Veel bieren worden geïmporteerd uit landen waar alcoholvrij bier meer alcohol mag bevatten. In landen als Duitsland, België en Denemarken mag alcoholvrij bier meer alcohol bevatten: tot 0,5%. Van geïmporteerde bieren moeten de etiketten vertaald worden naar het Nederlands. Dit gebeurt echter niet altijd. Daardoor blijven termen als ‘alkoholfrei’ en ‘non alcoholic’ op het flesje of blikje staan. Deze termen kunnen verwarrend zijn voor mensen die op zoek zijn naar bier zonder alcohol, zoals zwangeren.

Alcoholvrij op het etiket

Het is altijd goed om op het etiket van alcoholvrije bieren te controleren op het alcoholpercentage. Helaas ontdekten we ook dat het alcoholpercentage niet altijd goed zichtbaar of goed leesbaar is op het etiket. Soms stond het alcoholpercentage helemaal niet op het etiket. Kies je voor 0.0%, dan weet je zeker dat er geen alcohol inzit.

Alcoholvrij bier als je zwanger bent

Als je alcoholvrij bier drinkt als je zwanger bent, let er dan op dat het bier 0,0% is. Maar als je als zwangere vrouw bier hebt gedronken met 0,5% alcohol, hoef je je niet gelijk zorgen te maken. Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid en etikettering bij het Voedingscentrum: “Als je als zwangere een keer een biertje met maximaal 0,5% alcohol hebt gedronken, hoef je je niet gelijk zorgen te maken over je gezondheid of die van je baby. Maar we vinden het belangrijk dat zwangeren, en andere mensen die om welke reden dan ook echt willen kiezen voor bier zonder alcohol, weten wát ze kiezen. Kijk dan ook altijd goed op het etiket. We willen ook benadrukken dat de Nederlandse regels moeten worden nageleefd door fabrikanten en importeurs. In Nederland ziet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hierop toe.”

Lees meer over de effecten van alcohol drinken als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Is alcoholvrij bier gezond(er)?

Zowel alcoholvrij als alcoholarm bier staan niet in de Schijf van Vijf omdat het suikerhoudende dranken zijn. Vervang je alcoholhoudend bier door een biertje met geen of weinig alcohol, is dat wel een betere keuze. Maar drink het niet te veel en te vaak, want in sommige alcoholvrije bieren zit redelijk wat suiker. Ze bevatten dus ook calorieën, zo’n 26 kcal per 100 ml. Bier met alcohol bevat gemiddeld zo’n 45 kcal per 100 ml.