Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Terug naar Nieuws Voedingscentrum duidt: kunnen we veilig groente en fruit eten vanwege bestrijdingsmiddelen? Meer gezondere schoolkantines, maar een ongezondere omgeving Meeste Nederlanders eten niet anders door coronamaatregelen Lage vitamine A-inname lijkt niet tot klachten te leiden Goed omgaan met houdbaarheidsdatums kan voedselverspilling voorkomen 'Alcoholvrij' bier is soms niet echt vrij van alcohol Wereld Borstvoedingsweek in teken van het klimaat UNICEF: groot deel kinderproducten in de supermarkt niet Schijf van Vijf Nederlanders verspillen minder voedsel tijdens coronacrisis Ziek na eten kip? Campylobacter vaak boosdoener Norovirus blijft belangrijkste veroorzaker ziekte-uitbraken via voeding Voedingscentrum duidt: microplastic uit babyflesjes schadelijk? Ziekenhuizen gaan voor een gezonder voedingsaanbod Let op met servies van bamboe en melamine 10 maatregelen om te zorgen voor minder overgewicht Strengere afspraken voor zout en suiker in voedingsmiddelen nodig Maak gezonder eten goedkoper Kapjes- of kontjesliefhebbers verspillen fors minder Dit is de winnaar van de Food Innovation Bachelor’s Award 2021 Maak jouw favoriete recept gezonder met het Eetwissel-Geheugensteuntje Nieuwe voedingsadviezen zwangeren Baby- en peuterkoekjes? Laat je niet foppen! Meer rust en thuiswerken tijdens corona gunstig voor borstvoeding Nederlanders eten minder vlees voor milieu en dierenwelzijn 60 miljoen boterhammen redden in één week Nederlanders willen minder snoepen, maar zien weinig gezond aanbod 1 op de 4 koelkasten te warm afgesteld Ruim 200 scholen: gezonde kantine normaalste zaak van de wereld Staat jouw koelkast er te warmpjes bij? Richtlijnen goede voeding gelden ook voor mensen met diabetes type 2 Pizza? Dan heb je nauwelijks meer ruimte voor iets anders Slechts de helft verkiezingsprogramma’s heeft gezonde voeding op de agenda Dit is de winnaar van de Food Innovation Bachelor's Award 2022 Kip wassen verspreidt ziekmakers door de keuken Ouderen worstelen met stijgende voedselprijzen Meer mensen ziek door eten uit eigen keuken Deze kant-en-klare vleesvervangers bevatten het minste zout De Verspillingsvrije Week 2022 is begonnen! Doe jij mee? Deze ijsjes kun je het beste kiezen als je minder calorieën wilt eten Barbecuesauzen vaak vol suiker en zout: check het etiket! Nieuwe voedingsnormen voor energie Directeur Voedingscentrum maakt overstap naar WUR Hier kun je op letten als je kruidnootjes kiest Zoveel suikerklontjes krijgen jongeren binnen met hun favoriete drankje Mijn nieuwe balans: hulp bij gezond afvallen Kies je voor 100% pindakaas? Dan zit je altijd goed Insecten in je eten? In de supermarkt kom je het nog niet snel tegen Advies Gezondheidsraad: Richtlijnen goede voeding gelden ook voor mensen met hart- en vaatziekten Trend zet door: Nederlanders eten steeds gezonder 20 jaar De Gezonde Schoolkantine: dat smaakt naar meer! Met volkorenpasta op je bord maak je altijd een gezonde keuze Daling verspilling lijkt te stagneren: ‘Meer actie is nodig’ Scholen grijp de kans voor gezonde en duurzame maaltijden Inwoners Vries verrast met diepvriesstickers In 2024 gezonder eten? Zo gaat het je lukken! Weinig veranderingen in eetgedrag tijdens tweede golf coronacrisis Dit worden de foodtrends van 2020 Nutri-Score ingevoerd op 1 januari 2024 Zoveel zout zit er in kruidenmixen In deze koffies zit meer suiker dan je denkt Waarom neemt overgewicht onder kinderen en jongeren toe? Positieve effecten lespakket Voedingscentrum Nieuwe richtlijn overgewicht en obesitas bij volwassenen en kinderen Voedingscentrum duidt: kun je vis eten vanwege PFAS? Voedingscentrum duidt: onrust rondom zoetstoffen Verspillingsvrije Week 2023 inspireert Nederland om het beste uit koelkast en vriezer te halen Mensen willen gezonder eten, dit kun je doen Voedingscentrum duidt: wat is het menu van de toekomst? Kolven op het werk kan bij meeste werkgevers, wel meer kennis en betere faciliteiten nodig Nieuw: Voedingscentrum seizoensgroente en -fruitkalender Gezondheidsraad: meer plantaardig eetpatroon beter voor milieu en gezondheid Preventieakkoord te weinig effectief tegen overgewicht: tijd voor meer en nieuwe maatregelen De gezondste (school)kantine van Nederland staat in Enschede De schaduwzijde van kruidenpreparaten Kun je eieren van eigen kippen eten vanwege PFAS?
Nieuws

'Alcoholvrij' bier is soms niet echt vrij van alcohol

19 juni 2020

Bieren met het label ‘alcoholvrij’, ‘alkoholfrei’ of ‘non alcoholic’ bevatten soms toch alcohol. Het Voedingscentrum signaleerde dit toen het de etiketten van een aantal bieren analyseerde. Sommige geïmporteerde bieren bevatten meer alcohol dan volgens de Nederlandse wet is toegestaan onder de benaming 'alcoholvrij'.

Vooral voor vrouwen die zwanger zijn, maar ook voor mensen die geen alcohol willen of kunnen drinken, is het slim om altijd goed op het etiket te kijken. Alleen wanneer je kiest voor 0,0% bier, weet je zeker dat het geen alcohol bevat.

Hoeveelheid alcohol in alcoholvrij bier

Volgens de Nederlandse Warenwet mag alcoholvrij bier maximaal 0,1% alcohol bevatten en alcoholarm bier maximaal 1,2%.

In het plaatje hieronder zie je 3 bieren waarvan het etiket aangeeft dat er 0,3% of 0,4% alcohol in zit, terwijl er wel ‘alcoholvrij’ of ‘non-alcohol’ op staat. Ook zijn er 3 bieren waarvan we niet weten hoeveel alcohol er precies in zit. Die herken je aan de aanduiding '<0,5%’, oftewel 'minder dan 0,5%’. Hier kan dus 0,1% inzitten, maar ook 0,4%.

alcoholvrij bier mag maximaal 0,1% alcohol zitten.

Alcoholvrij bier uit het buitenland

Bier met geen of weinig alcohol wordt steeds populairder. Tussen 2016 en 2019 steeg de consumptie met 75%. Veel bieren worden geïmporteerd uit landen waar alcoholvrij bier meer alcohol mag bevatten. In landen als Duitsland, België en Denemarken mag alcoholvrij bier meer alcohol bevatten: tot 0,5%. Van geïmporteerde bieren moeten de etiketten vertaald worden naar het Nederlands. Dit gebeurt echter niet altijd. Daardoor blijven termen als ‘alkoholfrei’ en ‘non alcoholic’ op het flesje of blikje staan. Deze termen kunnen verwarrend zijn voor mensen die op zoek zijn naar bier zonder alcohol, zoals zwangeren.

Alcoholvrij op het etiket

Het is altijd goed om op het etiket van alcoholvrije bieren te controleren op het alcoholpercentage. Helaas ontdekten we ook dat het alcoholpercentage niet altijd goed zichtbaar of goed leesbaar is op het etiket. Soms stond het alcoholpercentage helemaal niet op het etiket. Kies je voor 0.0%, dan weet je zeker dat er geen alcohol inzit.

Alcoholvrij bier als je zwanger bent

Als je alcoholvrij bier drinkt als je zwanger bent, let er dan op dat het bier 0,0% is. Maar als je als zwangere vrouw bier hebt gedronken met 0,5% alcohol, hoef je je niet gelijk zorgen te maken. Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid en etikettering bij het Voedingscentrum: “Als je als zwangere een keer een biertje met maximaal 0,5% alcohol hebt gedronken, hoef je je niet gelijk zorgen te maken over je gezondheid of die van je baby. Maar we vinden het belangrijk dat zwangeren, en andere mensen die om welke reden dan ook echt willen kiezen voor bier zonder alcohol, weten wát ze kiezen. Kijk dan ook altijd goed op het etiket. We willen ook benadrukken dat de Nederlandse regels moeten worden nageleefd door fabrikanten en importeurs. In Nederland ziet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hierop toe.”

Lees meer over de effecten van alcohol drinken als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Is alcoholvrij bier gezond(er)?

Zowel alcoholvrij als alcoholarm bier staan niet in de Schijf van Vijf omdat het suikerhoudende dranken zijn. Vervang je alcoholhoudend bier door een biertje met geen of weinig alcohol, is dat wel een betere keuze. Maar drink het niet te veel en te vaak, want in sommige alcoholvrije bieren zit redelijk wat suiker. Ze bevatten dus ook calorieën, zo’n 26 kcal per 100 ml. Bier met alcohol bevat gemiddeld zo’n 45 kcal per 100 ml.