Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Aantal nieuwe aanbevelingen vitamines en mineralen

18 september 2018

Vandaag kwam de Gezondheidsraad met het advies voor nieuwe voedingsnormen voor vitamines en mineralen voor volwassenen. Voor vitamine A, thiamine, riboflavine, niacine, calcium, kalium, magnesium en ijzer zijn deze veranderd. Wanneer je eet volgens de Schijf van Vijf krijg je ook volgens de nieuwe normen voldoende vitamines en mineralen binnen.

In Nederland stelt de Gezondheidsraad voedingsnormen vast. Deze normen geven aan hoeveel vitamines en mineralen het lichaam nodig heeft om goed te functioneren en om chronische ziekten te voorkomen.

Overzicht voedingsnormen die zijn veranderd

Adviezen Schijf van Vijf veranderen niet

Als je eet volgens de Schijf van Vijf krijg je ook met de nieuwe voedingsnormen genoeg vitamines en mineralen binnen.

Nieuwe voedingsnormen voor andere groepen

De voedingsnormen voor vitamines en mineralen voor baby’s, kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven volgen nog. Ook zal de Gezondheidsraad nog adviezen uitbrengen over aanvaardbare bovengrenzen voor vitamines en mineralen, en over voedingsnormen voor eiwitten, vetten en koolhydraten.

Werkwijze bij het opstellen nieuwe voedingsnormen

Bij het opstellen van de nieuwe voedingsnormen heeft de Gezondheidsraad de voedingsnormen van de Europese Veiligheidsautoriteit (EFSA) geëvalueerd, en vastgesteld of die normen ook voor Nederland kunnen gelden. Voedingsnormen die niet passen bij de Nederlandse situatie, of waarvoor de Gezondheidsraad het niet eens is met de onderbouwing van de EFSA zijn niet overgenomen.

Kijk voor meer informatie en onderbouwing in het rapport van de Gezondheidsraad2018.

Zwak onderbouwde voedingsnormen

Een aantal normen van de EFSA kon de Gezondheidsraad niet goed beoordelen omdat er weinig gegevens beschikbaar zijn. Het gaat om vitamine E, pantotheenzuur, biotine, choline, molybdeen, mangaan, selenium en fosfor. De onderbouwing van deze normen is zwak. De Gezondheidsraad neemt deze normen wel over van de EFSA, maar geeft aan dat je deze normen niet moet gebruiken in de voedingsvoorlichting. De raad ziet ook geen reden tot zorg: in Nederland lijken tekorten van deze voedingsstoffen niet voor te komen.

Meer lezen

Lees meer over voedingsnormen.

Bekijk onze uitgebreidere informatie voor professionals.