Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

60 miljoen boterhammen redden in één week

24 augustus 2021

Door brood in te vriezen en van het oude brood wat lekkers te maken, kunnen we allemaal verspilling voorkomen. In één week tijd willen we ruim 60 miljoen boterhammen besparen. Om hier aandacht voor te vragen, is vanaf 24 augustus het filmpje ‘Hallo, broodeters van Nederland’ op tv en internet te zien in de aanloop naar de nationale Verspillingsvrije Week van 7 tot en met 13 september.

Bakkers en supermarkten doen mee aan deze campagne van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Zo plakken zij in de Verspillingsvrije Week op maar liefst 3 miljoen broden een sticker met de tekst ‘Eet jij ook elke boterham?’. Brood is namelijk het meest verspilde product in Nederlandse gezinnen. Maar in dezelfde week is er ook aandacht voor andere producten waarop veel winst is te behalen.

“Iedereen kan meedoen en iets positiefs bijdragen”

Toine Timmermans is de directeur van Samen Tegen Voedselverspilling: “Het verminderen van voedselverspilling is wereldwijd een van de belangrijkste maatregelen tegen klimaatverandering. Veel mensen weten dit nog niet en dat maakt onze campagne zo relevant. Tegelijkertijd is het mooie daarvan: iedereen kan eraan meedoen en iets positiefs bijdragen. Elk kapje brood of uitgeknepen zuivelpak telt. Als heel Nederland een week lang thuis geen voedsel verspilt, levert dat een besparing op van 11,5 miljoen kilo goed voedsel. Dat is circa 40 miljoen kilo CO2-uitstoot.”

Verspillingsvrije Week

Klimaatlast van voedselverspilling

Voedselverspilling heeft een groot effect op het klimaat doordat de productie van voedsel heel intensief is. Er gaat veel energie op aan de teelt, de verpakking, het transport, de koeling en de bereiding. Ook is er veel water nodig en is de CO2-uitstoot groot. Zonder verspilling zouden we voedsel voor onze consumptie produceren met een 9% kleinere klimaatlast.

Verspillingsvrije Week

Samen met ruim 100 partners geeft de stichting Samen Tegen Voedselverspilling op 7 september het startschot voor de derde Verspillingsvrije Week, die het Voedingscentrum in haar naam organiseert. De partners van de stichting zijn bedrijven, maatschappelijke organisaties, overheden en scholen.

In het hele land zijn er activiteiten. Iedereen kan dan geïnspireerd raken om zonder verspilling te kopen, te koken en te bewaren. Brood, zuivel, groente, fruit, aardappelen en vlees komen allemaal aan bod, want daarbij is de meeste winst te behalen. Consumenten kunnen prijzen winnen en alle organisaties kunnen een bijdrage leveren. Check de prijzen en meld je ook aan op de website van de Verspillingsvrije Week!