Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

"Kantine De Dag"onthuld - een verslag

Op vrijdagmiddag 29 juni werd “Kantine De Dag” van het Voedingscentrum onthuld  in CORPUS. Dat gebeurde in het bijzijn van een klas basisschoolleerlingen van de Eerste Leidse Schoolvereniging, betrokkenen en stakeholders van het Voedingscentrum en CORPUS en pers. De interactieve exhibit is een product van het in 2011 getekende partnerschap tussen het Voedingscentrum en CORPUS. Het doel: Kinderen leren hoe ze gezonder en duurzamer kunnen eten. En dat is “Vet cool”, aldus Huub Lazarom, directeur van Corpus.

Het programma

Voorafgaand aan de onthulling vond een “Reis door de Mens” plaats  voor de gasten die wilden. Tijdens deze “reis” konden zij met eigen ogen zien hoe het menselijk lichaam in elkaar steekt. Na deze educatieve en avontuurlijke rondleiding was het tijd voor een smakelijke Schijf van 5-lunch in het penthouse van CORPUS, met gezonde broodjes, fruit, melk en sap. Vooral de speciale gasten – 24 basisschoolleerlingen van de Eerste Leidse Schoolvereniging- lieten het zich goed smaken. Daarna werden alle gasten naar de Medische Infotheek geleid, waar de onthulling plaatsvond. De onthulling werd gedaan door actrice Priscilla Knetemann, bekend als Charley van de TV-serie SpangaS. Zeven basisschoolleerlingen assisteerden haar. Na de onthulling vond er voor stakeholders nog een afsluitende high tea plaats in het Penthouse.

“Voor elkaar gemaakt”

Huub Lazarom, directeur CORPUS, hield voorafgaand aan de onthulling een korte inleidende speech waarin hij vertelde hoe blij hij was met “Kantine De Dag” en hoe belangrijk het is dat kinderen worden geïnformeerd over gezonde voeding. De exhibit sluit perfect aan op een van de drie kernwaardes van CORPUS: verantwoord eten. “Dit is gaaf, dit is leuk, dit is vet cool”, voegde hij eraan toe. Tot slot bedankte hij iedereen voor het tot stand brengen van de exhibit en de “perfecte” samenwerking, zoals de bouwers, ontwerpers, technici en medewerkers van CORPUS en Voedingscentrum. 

Daarna was het woord aan Jovanka Vis, manager corporate communicatie van het Voedingscentrum. Ook zij gaf aan trots te zijn op de exhibit: “CORPUS en  Voedingscentrum zijn voor elkaar gemaakt. We vinden het allebei belangrijk dat mensen zien hoe belangrijk goede voeding is voor het lichaam, en vooral kinderen. We willen die kennis overdragen met “Kantine De Dag”.” En dat is ook nodig, volgens Vis. ”95% van de Nederlandse kinderen eet te weinig groente en fruit,  ze slaan vaak het ontbijt over en een groeiend aantal kinderen is te dik: een op de vijf zelfs. Dat willen we veranderen.”

De onthulling

Na de toespraken was het tijd voor de onthulling. Die werd gedaan door actrice Priscilla Knetemann, die de sluwe Charley speelt in de TV-serie SpangaS, omringd door basisschoolleerlingen van groep 7 van de Eerste Leidse Schoolvereniging.  Ze knipte het lint door dat om ‘Kantine De Dag” was gespannen en mocht daarna als eerste erdoor heen, en haar voedselkeuzes invoeren. De techniek liet haar op dat moment even in de steek, maar gelukkig kon een technicus het oplossen. Ondertussen werd ze geïnterviewd door kassajuf Mieke, die in levende lijve aanwezig was. “Ik eet op zich best gezond, maar ik snoep misschien wel wat veel,” vertelde Charley. “Op de set staat het er toch. En ik eet ook graag chips. Maar ik weet wel hoe belangrijk het is om gezond te eten, je voelt je er beter door. Dus ik probeer er toch op te letten”. 

Daarna was het de beurt aan de kinderen om hun keuzes in te voeren en digitaal eetadvies te krijgen van kassajuf Mieke. “Ik ben mijn warm eten vergeten in te voeren,” vertelt er een. “Maar dat krijg ik thuis altijd hoor. Ik weet wel dat dat goed voor je is. Maar chips en snoep vind ik ook heel lekker, alleen dat mag ik niet te vaak. Dat zegt juffrouw Mieke ook. ” Een ander is het met hem eens: “Ik denk dat ik wel anders ga eten. Het is echt grappig, zo’n mevrouw die zegt wat goed voor je is.”Na de onthulling van ‘Kantine De Dag” was er een afsluitende high tea in het penthouse voor de stakeholders en betrokken partijen. Daar werd nagepraat over het belang van goede voeding voor kinderen en hoe je scholen en ouders daarbij kan betrekken. Zo werd een goede ‘voedingsbodem’ gecreëerd om kinderen gezonder te laten eten en zo problemen als overgewicht bij kinderen en volwassenen tegen te gaan. 

Over “Kantine De Dag”

Met Kantine De Dag kunnen bezoekers van CORPUS hun eetgedrag laten analyseren en krijgen ze adviezen over hoe zij gezonder en duurzamer kunnen eten, van digitale kassajuf Mieke. De exhibit, ontworpen in de Amerikaanse fifties stijl,  werkt als een lopend buffet. Met touch screens kan de gast aangeven welke voedingsmiddelen hij of zij op zijn virtuele dienblad wil leggen voor zijn ontbijt, lunch en avondmaaltijd. Aan het einde van het buffet maakt de digitale kassajuffrouw Mieke de balans op.  Wat heeft de gast gegeten? Is het gevarieerd genoeg en bevat het de nodige voedingsstoffen? En hoe groot is de milieubelasting? Aan het eind krijgt de gast ook eetadviezen hoe hij zijn eetgedrag kan verbeteren. De doelgroep van de exhibit zijn kinderen van 8-18 jaar.

Samenwerking CORPUS en het Voedingscentrum

In november 2011 werd het Voedingscentrum een van de founding fathers van CORPUS. Verantwoord eten is voor beide partijen een belangrijke kernwaarde. “Kantine De Dag” werd ontwikkeld vanuit de gedachte dat steeds meer jongeren op interactieve wijze kennis tot zich nemen. Het gehele proces – van concept naar bouw- duurde ongeveer 7 maanden.