Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu van de Week Recept van de dag
De kracht van Italiaanse eenvoud
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Op een gezonde manier afvallen met langdurig... Bestel nu € 12,95
Ga naar
 

Tips om duurzamer te eten

  • Eet niet meer dan je nodig hebt. Je weet hoeveel je nodig hebt door de Eetmeter in te vullen. Neem niet te veel en niet te vaak producten buiten de Schijf van Vijf, zoals koek, snoep en snacks.
  • Vervang vleeswaren of kaas op brood door geroosterde groente, hummus of ander plantaardig broodbeleg.
  • Kies een vaste vleesvrije dag. Maak op deze dag een gerecht met peulvruchten, zoals bonen, linzen of kikkererwten.
  • Kies voor groenten uit de volle grond, die het hele jaar een lage milieudruk hebben. Denk aan broccoli, rode kool, prei, rode biet, ui, wortelen, witlof en bleekselderij.
  • Wissel groenten van buiten Europa in voor groenten uit de buurt. Dit mag ook groente uit de diepvries, blik of pot zijn.
  • Drink minder vruchtensappen, frisdranken en alcohol. Koop maximaal 1 pak of fles  en doe daar de hele week mee. Neem vooral kraanwater, thee of koffie.
  • Gebruik een maatbeker of weegschaal om de juiste porties pasta, rijst en couscous af te meten. Zo kook je nooit meer te veel.
  • Verspil minder voedsel. Gooi zuivel(vervanger) niet direct weg na het verstrijken van de THT-datum. Kijk, ruik en proef een beetje om de kwaliteit te beoordelen.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.