Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Hoe helpt het etiket bij beter bewaren?

Goed bewaren van voedingsmiddelen levert veel voordelen. Producten blijven langer goed, je hoeft minder weg te gooien, dus dat is goed voor je portemonnee en het milieu. Vaak staan op het etiket al goede aanwijzingen over de bewaarwijze.
Er zijn verschillende plaatsen op het etiket waar je iets kan vinden over de bewaarwijze. Op het etiket staan aanwijzingen of je het in de koelkast moet bewaren en ergens anders op de verpakking is vaak een datum geprint.

THT en TGT

Zolang de verpakking niet geopend is, kun je het product bewaren tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat geprint. Er zijn twee varianten: te gebruiken tot (TGT) en ten minste houdbaar tot (THT). In onderstaand schema zie je duidelijk wat dit betekent.
  Waar staat het voor?  Op welke producten?  Na de datum gebruiken?
TGT De 'Te gebruiken tot'-datum geeft aan tot en met welke datum het voedsel veilig gebruikt mag worden.  De vermelding 'Te gebruiken tot' staat op zeer bederfelijke voedingsmiddelen, zoals verse vis, gehakt, vlees, etc. Nee. Door het voedsel vlak na aankoop in te vriezen kan de houdbaarheid verlengd worden tot na de TGT.
THT  De 'Ten minste houdbaar tot'-datum geeft aan tot en met welke datum het voedsel de juiste kwaliteit heeft. De vermelding 'Ten minste houdbaar tot' kan staan op onder andere gekoelde, ingevroren, gedroogde en ingeblikte producten. Van pasta en rijst tot olie en chocolade. Ja, dat kan. Mits de verpakking onbeschadigd is, en het eten er goed uitziet, smaakt en ruikt.

Geen houdbaarheidsdatum

Bij sommige levensmiddelen is een houdbaarheidsdatum niet verplicht, omdat ze minder bederfelijk zijn, denk aan zout, azijn, suiker, kauwgom, sterk- alcoholische dranken en wijn. Maar de houdbaarheidsdatum hoeft ook niet genoemd te worden op bijvoorbeeld verse groenten. Je ziet zelf vaak al dat de kwaliteit achteruitgaat. Het blijft belangrijk zelf je zintuigen te gebruiken. Als het product er goed uitziet en goed ruikt, kan het vaak best een dagje langer mee.

Alle producten moeten goed bewaard worden, of ze nou géén houdbaarheidsdatum, of een TGT- of THT-datum hebben. Check hoe je producten bewaart in de  online bewaarwijzer.

In de kast of in de koelkast?

Op het etiket lees je al of een product in de koelkast bewaard moet worden. Er staat dan op ‘na openen gekoeld bewaren’. De optimale temperatuur van de koelkast is 4°C. Staat er ‘koel en donker bewaren’ dan kan het product het beste koel, donker en droog worden bewaard, bijvoorbeeld in de kelder of in een voorraadkast bij 12-15°C.

‘Natte’ producten zoals huzarensalade en (halva)jam moeten in de koelkast bewaard worden. Droge producten zoals meel, pasta en rijst kunnen na openen het beste bewaard worden in de voorraadkast.

Diepvriesproducten

Op diepvriesproducten staat ‘Na ontdooien niet opnieuw invriezen’. De kwaliteit kan namelijk achteruit gaan als je het voor de tweede keer invriest. Ook staat erbij hoe lang en bij welke temperatuur het product bewaard moet blijven.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.