Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Boodschappenhulp Dierenwelzijn

Kiezen in de winkel is al lastig genoeg, zeker als je dan ook nog eens rekening wilt houden met het welzijn van dieren. Wat vind jij belangrijk? De Boodschappenhulp Dierenwelzijn helpt je op weg! Deze tool geeft achtergrondinformatie bij de verschillende keuzes die er zijn. Zo kom je erachter welk keurmerk het beste aansluit bij jouw voorkeuren.

 
Varkensvlees
Maak een keuze

In deze tabel vind je de mogelijkheden voor het kopen van varkensvlees. De tabel geeft voor de verschillende varkenshouderij-systemen aan hoeveel ruimte de varkens hebben, of het varken naar buiten kan, en welke ingrepen worden uitgevoerd en welke welzijnsmaatregelen worden getroffen.

De meeste varkens in Nederland worden gangbaar gehouden. Bij reguliere varkenshouderij worden bij biggetjes de staarten geknipt en mannelijke biggetjes worden verdoofd gecastreerd.

Vleesvarkens worden meestal geslacht als ze tussen de 170 en 190 dagen oud zijn. Vanaf 2013 is verplicht dat ieder varken minimaal 1m2 ruimte heeft. De varkens leven meestal in groepen van 10 tot 14 bij elkaar in één ruimte.

Varkensvlees
 
Print deze tabel Gangbaar Milieukeur Scharrel Beter Leven Beter Leven Biologisch Niet-biologisch, zoals Livar
Selecteer om te bewaren
Hoeveel Beter Leven-sterren heeft dit vlees?   ** * ** ***
Hoeveel ruimte heeft het (vlees)varken? 0,8 m2 1 - 1,1 m2 1,3 m2 1 m2 1,1 m2 1,3 m2
Kan het varken naar buiten? kan niet naar buiten kan naar buiten kan niet naar buiten kan naar buiten (overdekte uitloop 0,7 m2) kan naar buiten (overdekte uitloop 1 m2)
Welke ingrepen worden uitgevoerd? wordt verdoofd gecastreerd wordt niet gecastreerd wordt verdoofd gecastreerd wordt niet gecastreerd wordt verdoofd gecastreerd
staart wordt afgeknipt staart wordt niet geknipt staart wordt afgeknipt staart wordt niet geknipt
Welke extra welzijnsmaatregelen zijn getroffen? ketting verrijkingsmateriaal varken krijgt stro en zaagsel aangeboden blok, hout, touw of koker met stro varken krijgt stro en zaagsel aangeboden
Kalfsvlees
Maak een keuze

In deze tabel vind je de keuzemogelijkheden voor het kopen van kalfsvlees. Er zijn twee soorten kalfsvlees: gangbaar kalfsvlees en rosé kalfsvlees. Dit heeft te maken met de slachtleeftijd: gangbaar kalfsvlees is afkomstig van kalveren met een slachtleeftijd tot 8 maanden, rosé kalfsvlees is afkomstig van kalveren met een slachtleeftijd tussen de 8 en 12 maanden. Gangbaar kalfsvlees staat bij consumenten beter bekend als ‘blank’ omdat ze een lager ijzergehalte in hun bloed hebben.
De kalveren zijn afkomstig uit de melkveehouderij, een koe moet immers ieder jaar een kalf krijgen om melk te kunnen geven. Stierkalveren en kalveren die niet ingezet worden als melkvee, worden gehouden voor kalfsvlees. Meestal wordt het kalfje direct na de geboorte van de moeder gescheiden en verlaten ze binnen 14 dagen de melkveehouderij. Het kalfje verblijft de eerste weken op een kalverhouderij apart in een open eenlingbox, waar de kalveren elkaar kunnen zien en aanraken. De eenlingbox is ter bevordering van een goede gezondheidszorg. Vanaf 8 weken is groepshuisvesting verplicht. De groepsgrootte en ruimte per kalf verschilt per houderijsysteem.

Gangbaar kalfsvlees Rosé kalfsvlees
Print deze tabel Gangbaar kalfsvlees Beter Leven Gangbaar - rosé Beter Leven - rosé Biologisch - rosé
Selecteer om te bewaren
Hoeveel Beter Leven-sterren heeft dit vlees?   *   ** ***
Hoeveel ruimte heeft het kalf? 1,8 m² 1,8 m² (nieuwe/ verbouwde stal 2,0 m²) 1,8 m² 2,0 m² 2,5 - 4,0 m²
Gaat het kalf naar buiten? niet verhard, 2,0 m2 weiland, na 14 weken
Wat is het minimale ijzergehalte in het bloed? * gemiddeld 4,5 mmol/l minimaal 6,0, gemiddeld 7,0 mmol/l n.v.t. minimaal 7,0 mmol/l
Wat voor vloer heeft de stal? houten roostervloer betonnen vloer 50% zachte vloer, bv. rubber 50% dichte vloer met strooisel
Wat voor voer krijgt het kalf? kalvermelk/ beperkt ruwvoer kalvermelk/ beperkt ruwvoer (dubbele van gangbaar) eerst kalvermelk, later ruwvoer na 14 weken volledig ruwvoer na 14 weken volledig biologisch ruwvoer
Kippenvlees
Maak een keuze

In dit overzicht zie je de keuzemogelijkheden voor het kopen van kippenvlees. De meeste kippen worden gangbaar gehouden. Hanen en hennen worden door elkaar gehouden in grote stallen met al dan niet een uitloop naar buiten. Bij snel groeiende rassen komen een aantal welzijnsproblemen voor. Afhankelijk van het houderijsysteem leven de kippen onder verschillende omstandigheden, waarbij zij meer of minder gelegenheid krijgen om natuurlijk gedrag te vertonen. Denk aan de mogelijkheid om te scharrelen, de gelegenheid om zichzelf een stofbad te geven, of ze op stok kunnen zitten en of ze gelegenheid hebben om naar buiten te gaan.

Kippenvlees
   
Print deze tabel Gangbaar Goed Nest Kip, Nieuwe Standaard Kip, Langzaam Groeiende Kip, Kip met Pluimgarantie, Nieuwe Plus Kip, Gildehoen en Comfortkip Scharrel Scharrel met uitloop Niet-biologisch, zoals Label Rouge Biologisch
Selecteer om te bewaren
Hoeveel Beter Leven-sterren heeft dit vlees?   * ** ***
Hoeveel ruimte heeft de kip binnen (m²)? 0,05 m² 0,06 - 0,07 m² 0,08 m² 0,09 m² 0,10 m²
Kan de kip naar buiten? nee overdekt ja, 1 m2 ja, 2 m2 ja, 4 m2
Welk soort ras? snel groeiend langzaam groeiend
Welke extra welzijnsmaatregelen zijn getroffen?   er is stro in de stal en er wordt graan gestrooid, stofbad mogelijk
Rundvlees
Maak een keuze

In deze tabel vind je de keuzemogelijkheden voor het kopen van rundvlees.
Vleeskoeien leven meestal 1 tot 2 jaar, totdat de runderen volgroeid zijn.
Voor het aantal m² die een koe ter beschikking heeft bestaan geen Europese richtlijnen. Voor de biologische veehouderij zijn er meer wettelijke eisen over de ruimte; biologische koeien hebben minimaal een halve hectare per beschikking.

Rundvlees
 
Print deze tabel Gangbaar Beter Leven Scharrel France Limousin Biologisch
Selecteer om te bewaren
Hoeveel Beter Leven-sterren heeft dit vlees?   * **   ***
Hoeveel ruimte heeft de koe? 2 - 4 m² 5,4 m² 6,6 m² 6 m² 8,5 m²
Kan de koe naar buiten? vaak wel, niet verplicht minstens 5 maanden minstens 6 maanden alleen de winter op stal minstens 7 maanden
Welke ingrepen worden uitgevoerd?   indien onthoornd, alleen verdoofd wordt niet onthoornd wordt zelden onthoornd (Demeter wordt niet onthoornd)
meestal geen castratie indien castratie, alleen verdoofd
Welke extra welzijnsmaatregelen zijn getroffen?   kalf 3 maanden bij moeder kalf 5 maanden bij moeder kalf 7 maanden bij moeder kalf 6 maanden bij moeder
Wat voor vloer heeft de stal? roostervloer zachte ligplek, rubber zachte ligplek, stro stro zachte ligplek, stro
Van wat voor ras zijn de koeien?   rassen met veel keizersnedes niet toegestaan. Limousin rassen met veel keizersnedes niet toegestaan
Eieren
Maak een keuze

In dit overzicht zie je de keuzemogelijkheden voor het kopen van eieren. De legkippen leven onder verschillende omstandigheden, afhankelijk van het veehouderijsysteem. Op ieder ei staat een code, daarvan kun je aflezen uit welk houderijsysteem het ei afkomstig is.
Sinds 2012 zijn legbatterijen verboden, omdat ze niet meer voldeden aan de wettelijke normen voor dierenwelzijn. De regulier gehouden kippen worden nu gehouden in koloniehuisvesting.
Afhankelijk van het houderijsysteem krijgen de kippen meer of minder gelegenheid om natuurlijk gedrag te vertonen. Denk aan de mogelijkheid om te scharrelen, de gelegenheid om zichzelf een stofbad te geven, of ze op stok kunnen zitten en of ze gelegenheid hebben om naar buiten te gaan.

Eieren
   
Print deze tabel Koloniehuisvesting Scharrel Scharrel+ Vrije uitloop Niet-biologisch, zoals Rondeel Biologisch
Selecteer om te bewaren
Welke code staat op het ei? 3 2 1 2 0
Hoeveel Beter-Leven sterren heeft dit ei?   * ** ***
Hoeveel ruimte heeft de kip binnen (m²)? 0,08 m² 0,11 m² 0,15 m² 0,17 m²
Kan de kip naar buiten? kan niet naar buiten kan overdekt naar buiten kan naar buiten
Welke ingrepen worden uitgevoerd? snavel wordt gekapt klein gedeelte van de snavel wordt gebrand of geslepen geen snavelkap
Welke extra welzijnsmaatregelen zijn getroffen?   kip krijgt strooisel en kan een stofbad nemen
  biologisch voer
  er is stro in de stal en er wordt graan gestrooid
De Boodschappenhulp Dierenwelzijn helpt je om te bepalen op welke dierenwelzijns-aspecten je wilt letten. De tool is ook beschikbaar op je mobiel of tablet, zodat je de Boodschappenhulp ook kunt raadplegen wanneer je in de winkel staat. Zijn de producten met het door jou geselecteerde keurmerk uitverkocht? Raadpleeg dan de Boodschappenhulp om direct een geschikt alternatief te vinden.

Als je hierboven hebt aangegeven welke keurmerken het beste aansluiten bij jouw voorkeuren wat betreft dierenwelzijn, kun je je keuze opslaan in Mijn Voedingscentrum. Zo kun je je voorkeuren gemakkelijk opnieuw raadplegen of aanpassen.