Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Eten bereiden

"Wat eten we vandaag?" Wat je ook klaarmaakt of kookt in de keuken, het komt altijd neer op voorbereiding en uitvoering. Bij elke stap lees je tips om efficiënt en veilig met je eten om te gaan.

Eten koken: waar kun je op letten als je eten gaat koken
Om te koken heb je eerst voldoende van de juiste ingrediënten nodig. Op de pagina Eten kopen lees je tips en trucs om slim boodschappen te doen. En alles wat er bij voorraadbeheer komt kijken. 

Eten koken in 3 stappen

1. Goede voorbereiding is het halve werk

Was altijd eerst je handen voordat je eten gaat koken: zo spoel je bacteriën weg. Verzamel dan het keukengerei dat je nodig hebt en check of het schoon is. Zet ook de ingrediënten klaar op het aanrecht of in de koelkast.

Voor je begint met koken, houd je rekening met hoeveel je nodig hebt. Je kunt op maat koken door een keukenweegschaal, maatbeker of Eetmaatje te gebruiken. Voordeel is dat je minder eten overhoudt. En door hygiënisch te werken, zorg je ervoor dat jij en de mensen voor wie je kookt, niet ziek worden van het eten. Lees onze tips over op maat koken en hygiënisch werken.

2. Werk in uitvoering

Koken of bakken is de volgende stap. Een goede thuiskok let tijdens het bereiden niet alleen op de smaak, maar ook op gezondheid, veiligheid en duurzaamheid. Onze tips helpen je om gezonder te eten, hygiënisch te werken en geld te besparen. Zo zorg je voor een perfecte uitvoering. Bekijk onze tips voor het bereiden van eten.

3. Houd je iets over? Eet het later op!

Soms houd je iets over; bijvoorbeeld een kwart bloemkool of een half flesje kookroom. Of je hebt wat meer gekookt, omdat je de maaltijd een andere dag op wilt eten. Door slim met restjes en kliekjes om te gaan, verdwijnt er minder in de prullenbak. Check ook regelmatig je voorraadkast, koelkast en vriezer of er nog kruiden, restjes of ingrediënten zijn die op moeten. Bekijk hier wat je kunt doen met restjes en kliekjes.

Restje over van een maaltijd? Laat het snel afkoelen, verpak het goed of dek het af en zet het in de koelkast van 4 °C. Eet restjes binnen 2 dagen op. Als je ze invriest, is het handig om een sticker op het bakje te plakken met de inhoud en datum. Veilig omgaan met eten doe je zo.