Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe smoor ik?


Met smoren maak je groente of paddenstoelen in eigen vocht gaar. Zo blijft de smaak goed behouden. 
Geschikt voor... Materiaal?
…groente en paddenstoelen. 
Pan met deksel, aluminiumfolie, bakpapier of römertopf.

Stap voor stap smoren

Algemeen

  • Verwarm op niet te heet vuur een lepel vloeibare margarine of olie en bak hierin groente of paddenstoelen op niet te hoog vuur.
  • Plaats een sluitend deksel op de pan en laat het gerecht gaar smoren.

Smoren in aluminiumfolie of bakpapier (papillot)

Bestrijk folie of papier met wat vloeibare margarine of olie en leg de groente of paddenstoelen erop. Vouw het folie of papier tot een pakketje. Leg het met de sluitnaad naar boven in een pan met een bodempje water, in de oven, onder de grill of op de barbecue.

Smoren in een römertopf of tajine in de oven

Zet je römertopf of tajine met deksel 15 minuten in koud water. Leg daarna de groente of paddenstoelen in de römertopf of tajine. Verwarm de oven niet voor. Zet de oven pas aan nadat je de römertopf of tajine erin hebt gezet, zodat hij geleidelijk opwarmt. Anders is de overgang van koud naar warm te groot voor je schotel en kan die barsten.

Handige tips bij het smoren

  • Met smoren behoud je de vitamines in je eten extra goed. Dit omdat je maar een beetje of geen water toevoegt, waardoor er weinig vitamines en mineralen verloren gaan.
  • Blijft er vocht over in de pan? Door dat te binden tot een saus, of te gebruiken voor het aanmaken van jus behoud je ook die vitamines en mineralen.
  • Vloeibare bak- en braadproducten of olie bevatten onverzadigde vetten. Deze vetten zijn goed voor je hart en bloedvaten.