Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu van de Week Recept van de dag
Ideaal recept voor broodrestjes
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Hoe kook ik zonder zout toe te voegen?


Koken zonder zout toe te voegen is veel makkelijker dan je misschien denkt. Dat geldt ook voor smaakmakers zoals bouillonblokjes en sojasaus, je kunt prima zonder. Als je kookt zonder extra zout te gebruiken proef je de pure smaken beter. En het is ook nog eens beter voor je gezondheid, want te veel zout binnenkrijgen is niet goed voor je.
Geschikt voor... Koken zonder zout met kruiden
...groente, aardappelen, pasta, rijst, vlees, vis, sauzen, salades, schotels enz...
Gebruik smaakmakers zoals verse en gedroogde kruiden en specerijen, ui, knoflook, gember en maak gebruik van smaakvolle kooktechnieken.

Tips om smaak te geven en te behouden

Er zijn verschillende manieren om je eten smaak te geven en de natuurlijke smaken te koesteren. Hieronder een een aantal voorbeelden:

  • Kook bijvoorbeeld aardappelen en groente in een bodempje water met een deksel op de pan. Zo hoef je geen of maar weinig kookvocht met de smaakstoffen weg te gooien.
  • Roerbak, grill of stoom je groente. Breng ze op smaak met knoflook, gember, chili, geraspte citroenschil en citroensap.
  • Fruit ui, rozemarijn, tijm en knoflook mee bij het bakken van vlees of kip. Of voeg stukjes tomaat, gesneden of gedroogde paddenstoelen, een stukje sinaasappel- of citroenschil toe.
  • Voor vis kun je bijvoorbeeld lekker wat dille, knoflook, peper, oregano en citroensap gebruiken.

Maak je eigen kruidenmix

Probeer deze Italiaanse kruidenmix eens:

  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 2 theelepels gedroogde basilicum
  • 3 theelepels gedroogde peterselie
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel gedroogde rozemarijn
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad
  • 3 theelepels gemalen witte peper
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • ½ theelepel gemalen laurier

Gebruik deze kruidenmix in pastagerechten, in gehakt en voor het kruiden van vis.

Meer voorbeelden:

geschikt voor... smaakmakers
Aardappelpuree Knolselderij, ui of knoflook
Aardappelen
(gebakken)

Tijm, paprikapoeder,
kerriepoeder of ui

Zilvervliesrijst Ui, kerriepoeder,
kaneelstokje, rozijnen
Couscous Ras el hanout, ui, citroenschil,
sumak en peperkorrels
Groente

Karwijzaad, munt, komijnzaad,
korianderzaad, paprikapoeder

De Nierstichting heeft ook een handige online Kruidenwijzer die je kunt raadplegen.

Kookboek: Lekker eten met minder zout

Wil je meer inspiratie? Met de recepten uit dit kookboek is het eenvoudig om de lekkerste gerechten met minder zout op tafel te zetten. Het boek staat verder vol praktische tips. Bekijk het boek.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.