Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu van de Week Recept van de dag
Traditioneel Brits recept met lamsvlees
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Asperges

kopen, koken en recepten

Asperges, het witte goud

In de lente staan de liefhebbers weer in de rij voor de witte asperges.
Vers uit de grond zijn ze het allerlekkerst. Doe jij je graag te goed aan het witte goud?
Op deze pagina vind je heerlijke aspergerecepten, tips voor het kopen van asperges en veel meer. 

Het aspergeseizoen

Het aspergeseizoen loopt van april tot en met juni. Dan komen ze van de ‘koude grond’. Er zijn in maart ook asperges verkrijgbaar, maar dan wordt de grond kunstmatig verwarmd of ze groeien dan in plastic tunnels. In de lente kun je asperges vers bij een boer kopen of in de supermarkt. Maar hoe verser, hoe meer smaak en meer vitamines de asperges bevatten. 

Hoe weet ik of asperges vers zijn?

Wrijf de asperges eens voorzichtig over elkaar: als je gepiep hoort, dan zijn ze vers. Hoe minder het piept, hoe minder vers ze zijn. Als ze verpakt zijn in een bakje kun je dat natuurlijk niet doen maar op het etiket kun je wel zien hoe lang ze nog houdbaar zijn. 

Asperges koken 

Snijd de harde onderkanten van de asperges af en schil ze met een dunschiller of aardappelschilmesje. Vervolgens kook je ze 8 minuten in een klein laagje water. Door met weinig water te koken en niet te lang, blijven de vitamines en de smaak het beste behouden. 
 
 

Recepten met asperges

Aspergesoep

Heerlijke romige soep

Geroosterde asperges

Het witte goud op je bord

Spaghetti met asperges en zalm

Een hemelse combinatie
 
 

Spaanse asperges

Pittig goud

Frittata met groene asperges

Een heerlijk lentegerecht

Asperges met amandelkruimels

Zacht en knapperig
 
 

Salades met asperges

Aspergesalade met waterkers

Met een makkelijke mosterddressing

Aspergesalade met garnalen

Extra fris door de verse groene kruiden

Aspergesalade met krieltjes en ei

Met ei en een yoghurt-dressing
 
 

Asperges bewaren

Asperges bewaar je in de koelkast. Als je ze goed verpakt in een vochtige theedoek kun je ze zo’n 7 dagen bewaren. Invriezen kan ook, maar dan moet je ze van tevoren wel even kort koken.

Meer recepten

Meer receptinspiratie? Bekijk onze receptensite, met bijna 2.000 recepten is de keuze reuze.