Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Asperges

Kopen, koken en recepten

Asperges, het witte goud. In de lente staan de liefhebbers weer in de rij voor de witte asperges. Vers uit de grond zijn ze het allerlekkerst. Op deze pagina vind je heerlijke aspergerecepten, tips voor het kopen van asperges en meer.

Wanneer is het aspergeseizoen?

Het is aspergeseizoen van april t/m juni. Dan komen ze van de ‘koude grond’. Er zijn ook asperges in maart, maar dan wordt de grond verwarmd of groeien ze in plastic tunnels. Asperges zijn te koop bij de boer of in de supermarkt. Hoe verser, hoe meer vitamines.

Hoe weet je of asperges vers zijn?

Wrijf de asperges eens voorzichtig over elkaar: als je gepiep hoort, dan zijn ze vers. Hoe minder het piept, hoe minder vers ze zijn. Als ze verpakt zijn in een bakje kun je dat natuurlijk niet doen maar op het etiket kun je wel zien hoe lang ze nog houdbaar zijn.

Hoelang moet je asperges koken?

Asperges moeten zo'n 8 minuten koken in een laagje water. Snijd eerst de harde onderkanten eraf en schil ze met een dunschiller of aardappelschilmes. Door ze in weinig en water en niet te lang te koken, blijven vitamines en smaak het beste behouden.

 
 

Recepten met asperges

Aspergesoep

Heerlijke romige soep

Geroosterde asperges

Het witte goud op je bord

Spaghetti met asperges en zalm

Een hemelse combinatie
 
 

Spaanse asperges

Pittig goud

Frittata met groene asperges

Een heerlijk lentegerecht

Asperges met amandelkruimels

Zacht en knapperig
 
 

Salades met asperges

Aspergesalade met waterkers

Met een makkelijke mosterddressing

Aspergesalade met garnalen

Extra fris door de verse groene kruiden

Aspergesalade met krieltjes en ei

Met ei en een yoghurt-dressing
 
 

Asperges bewaren

Asperges verpakt in een vochtige theedoek zijn zo’n 7 dagen houdbaar in de koelkast. Invriezen kan ook, kook ze dan eerst even kort koken.

Meer recepten

Meer inspiratie nodig voor gezonde recepten? Bekijk onze receptensite, met meer dan 2.000 recepten is de keuze reuze.