Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Week 5: Volhouden

Vaderdag nadert en je bent al ver gekomen. De grootste opgave staat echter pas op het punt van beginnen: je nieuwe, gezonde eetgewoontes volhouden. Waarom dat zo’n zware dobber kan zijn, leggen Jan, Astrid en Roel haarfijn uit in de laatste aflevering van ‘Als Jan het kan…’. Maar ze vertellen ook waarom het wél de moeite waard is om door te zetten en niet op te geven bij een kleine of grote terugval. En waarom het goed is om jezelf er af en toe aan te herinneren waar je ooit begonnen bent, omdat je dan beseft tot welke daden je in staat bent. Wees dus trots op jezelf en kijk met opgeheven hoofd en een plattere buik richting de toekomst. Succes!

Bekijk de video

Verhalen uitwisselen?

Sluit je aan bij de besloten Facebookgroep 'Als Jan het kan'.

Beluister de podcast

Wie is wie?

Jan Heemskerk

Jan Heemskerk is schrijver, columnist en voormalig hoofdredacteur van de maandbladen Playboy en FHM. Hij schreef columns voor onder andere Linda met Saskia Noort en Flair met Marcel Langedijk, met wie hij ook de mannenwebsite meneren.nl bestuurt. Hij is de Nationale Vrouwenfluisteraar en een van de Koffieleuters van RTL Koffietijd. Jan is ook superfit, slank en heel gezond. Maar Jan is eerst en bovenal een gewone man, een doodgewone man.
Met zijn boek 'Als Jan het kan', Gezond en Slank voor gewone Mannen, en natuurlijk met deze website, helpt Jan zijn broeders ook een “slanke liefdesgod” te worden. Net als Jan. Want als Jan het kan...

sluiten
Erik Winkelaar

Erik uit IJsselstein werd vier jaar geleden getroffen door een hersenbloeding. Hij raakte halfzijdig verlamd. Het revalidatieproces was lang en pittig, en omdat Erik nog maar weinig kon bewegen, liep de teller op de weegschaal snel op. Een half jaar geleden had Erik genoeg van alle ongemakken die het overgewicht met zich meebracht, en raakte hij geïnspireerd door het verhaal van Jan. Hij ging aan de slag, en hoe! Erik is paar maanden verder, veel kilo’s lichter en zit een stuk lekkerder in zijn vel. Voor onze camera vertelde hij hoe hij dat voor elkaar heeft gekregen.

sluiten
Erik van Toor

Een zittend beroep als directeur van een veerdienst en alles eten wat los en vast zit; een perfect recept voor overgewicht. Dat ontdekte Erik van Toor uit Capelle aan den IJssel. Die buik ging enorm in de weg zitten, en dat niet alleen: hij moest zelfs medicatie nemen voor zijn bloeddruk. Dat was een brug te ver voor Erik, die in afvallen een nieuwe hobby ontdekte. Voor Erik geen strijd tegen de kilo’s, maar een wedstrijd tegen de kilo’s. Een wedstrijd die hij heel snel aan het winnen is. Hoe hij het doet? Dat vertelt Erik je zelf.  

sluiten
Dr. ir. Astrid Postma-Smeets

Astrid is sinds 2010 expert bij het Voedingscentrum. Wat je ook vraagt over voeding, ze lepelt het antwoord met gemak op. Ze studeerde Voeding en Gezondheid aan Wageningen University en deed promotieonderzoek bij Maastricht University. Je kent haar misschien ook wel van diverse programma's op tv. Ze wordt ook regelmatig gevraagd door allerlei magazines om een bijdrage te leveren.

sluiten
Wendy Walrabenstein

Wendy Walrabenstein is econoom, diëtist en doet wetenschappelijk onderzoek naar het effect van een leefstijlprogramma op patiënten met reuma, artrose en metabool syndroom. Zij werkt vanuit haar praktijk in Utrecht vooral met mannen in groepsprogramma’s. Haar onderzoek verricht zij bij Reade, centrum voor revalidatie en reumatologie in Amsterdam. Zij schreef het boek ‘Food Body Mind' en geeft regelmatig lezingen over leefstijl en gezondheid. En is natuurlijk in de allereerste plaats de diëtist van Jan Heemskerk.

sluiten
Dr. Roel Hermans
Hoe beïnvloedt de omgeving je eetgedrag? En hoe stimuleer je mensen om gezonder te eten? Roel is als geen ander geïnteresseerd in deze vragen. Hij is dan ook gepromoveerd gedragsonderzoeker en nog altijd werkzaam bij de Radboud Universiteit en de Universiteit van Maastricht. Zijn doel is om wetenschap te vertalen naar de praktijk, zodat zijn kennis over eetgedrag terecht komt waar het nodig is: in de maatschappij. Roel werkt sinds 2016 bij het Voedingscentrum.
sluiten