Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Week 3: Sport

Nadat je de afgelopen weken je eetgewoontes onder de loep hebt genomen, is het tijd voor wat anders: beweging. Hoewel je de meeste kilo’s kwijt zult raken door anders te gaan eten en drinken, is beweging een onmisbaar onderdeel van een gezonde leefstijl. Zoals Jan in aflevering 3 vertelt, voelen de eerste stappen van je hardlooprondje of fitnesscircuit als een onneembare horde. Gelukkig beloont je lijf je voor je inspanning, én als je niet te hard van stapel loopt, kun je sporten nog leuk gaan vinden ook! Jan deelt zijn ervaring en het goede nieuws: elke stap telt.

Bekijk de video

Teaserafbeelding voor video ''

Beluister de podcast

Wie is wie?

Jan Heemskerk

Jan Heemskerk is schrijver, columnist en voormalig hoofdredacteur van de maandbladen Playboy en FHM. Hij schreef columns voor onder andere Linda met Saskia Noort en Flair met Marcel Langedijk, met wie hij ook de mannenwebsite meneren.nl bestuurt. Hij is de Nationale Vrouwenfluisteraar en een van de Koffieleuters van RTL Koffietijd. Jan is ook superfit, slank en heel gezond. Maar Jan is eerst en bovenal een gewone man, een doodgewone man.
Met zijn boek 'Als Jan het kan', Gezond en Slank voor gewone Mannen, en natuurlijk met deze website, helpt Jan zijn broeders ook een “slanke liefdesgod” te worden. Net als Jan. Want als Jan het kan...

sluiten
Mark Dakriet

Mark Dakriet is zanger bij de band Replay en personal trainer: onder anderen (een tijdje) van Jan en zijn buurmannen. Mark kan meepraten over overgewicht: hij woog op zijn slechtste moment 180 kilo. Vlak voordat zijn eetverslaving terminaal uit de hand zou lopen, besloot Mark de strijd aan te gaan. Hij viel 80 kilo af en schreef er een boek over: Never Nooit Meer: 80 kilo geleden. Mark is het levende en kerngezonde bewijs dat het nooit te laat is om af te vallen. En dus een idool.

sluiten
Erik Winkelaar

Erik uit IJsselstein werd vier jaar geleden getroffen door een hersenbloeding. Hij raakte halfzijdig verlamd. Het revalidatieproces was lang en pittig, en omdat Erik nog maar weinig kon bewegen, liep de teller op de weegschaal snel op. Een half jaar geleden had Erik genoeg van alle ongemakken die het overgewicht met zich meebracht, en raakte hij geïnspireerd door het verhaal van Jan. Hij ging aan de slag, en hoe! Erik is paar maanden verder, veel kilo’s lichter en zit een stuk lekkerder in zijn vel. Voor onze camera vertelde hij hoe hij dat voor elkaar heeft gekregen.

sluiten
Dr. ir. Astrid Postma-Smeets

Astrid is sinds 2010 expert bij het Voedingscentrum. Wat je ook vraagt over voeding, ze lepelt het antwoord met gemak op. Ze studeerde Voeding en Gezondheid aan Wageningen University en deed promotieonderzoek bij Maastricht University. Je kent haar misschien ook wel van diverse programma's op tv. Ze wordt ook regelmatig gevraagd door allerlei magazines om een bijdrage te leveren.

sluiten
Wendy Walrabenstein

Wendy Walrabenstein is econoom, diëtist en doet wetenschappelijk onderzoek naar het effect van een leefstijlprogramma op patiënten met reuma, artrose en metabool syndroom. Zij werkt vanuit haar praktijk in Utrecht vooral met mannen in groepsprogramma’s. Haar onderzoek verricht zij bij Reade, centrum voor revalidatie en reumatologie in Amsterdam. Zij schreef het boek ‘Food Body Mind' en geeft regelmatig lezingen over leefstijl en gezondheid. En is natuurlijk in de allereerste plaats de diëtist van Jan Heemskerk.

sluiten
Dr. Roel Hermans
Hoe beïnvloedt de omgeving je eetgedrag? En hoe stimuleer je mensen om gezonder te eten? Roel is als geen ander geïnteresseerd in deze vragen. Hij is dan ook gepromoveerd gedragsonderzoeker en nog altijd werkzaam bij de Radboud Universiteit en de Universiteit van Maastricht. Zijn doel is om wetenschap te vertalen naar de praktijk, zodat zijn kennis over eetgedrag terecht komt waar het nodig is: in de maatschappij. Roel werkt sinds 2016 bij het Voedingscentrum.
sluiten