Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Vitamine P

Bioflavonoïden staan ten onrechte ook wel bekend als vitamine P. Ze zouden goed zijn voor de bloedsomloop, maar dit is nooit bewezen.

Vitamines zijn onmisbare voedingsstoffen. Bioflavonoïden zijn niet onmisbaar voor de mens en worden daarom niet meer als vitamine gezien.

Vitamine P is geen vitamine. Het zijn de bioactieve stoffen bioflavonoïden. Bioactieve stoffen kunnen mogelijk goed zijn voor de gezondheid. Het lichaam kan ook zonder deze bioactieve stoffen.   

Bioflavonoïden zouden een positief effect hebben op de bloedsomloop. Het is echter nooit aangetoond dat ze nodig zijn voor de mens. Vitamines zijn onmisbare voedingsstoffen. Omdat bioflavonoïden niet onmisbaar zijn, worden ze niet meer als vitamine beschouwd. 

Voorbeelden van bioflavonoiden zijn citrine, rutine of quercitine. Ze komen voor in citrusvruchten en in bepaalde bessen.

Nieuw: Receptenapp van het Voedingscentrum
De nieuwe ‘Receptenapp Slim Koken’ biedt naast veel lekkere, gezonde en makkelijke recepten, ook hulp tijdens het koken, kopen en bewaren van je boodschappen.