Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Verantwoord frituren

Het beeldmerk Verantwoord frituren betekent dat de snackbar of de cafetaria met vloeibaar vet frituurt. Vloeibaar vet bevat minder transvet en verzadigd vet en is daardoor beter voor de gezondheid dan vast vet. Het beeldmerk moet hangen aan de gevel van een snackbar of cafetaria.

Wat betekent het Verantwoord frituren-beeldmerk?

Het beeldmerk Verantwoord frituren betekent dat de snackbar of het cafetaria met vloeibaar vet frituurt. Vloeibaar vet bevat minder transvet en verzadigd vet en is daardoor beter voor de gezondheid dan vast vet. Het beeldmerk moet hangen aan de gevel van een snackbar of cafetaria. 

Het beeldmerk Verantwoord frituren kun je vinden aan de gevel van een snackbar of cafetaria

Kenmerken

Het beeldmerk Verantwoord frituren houdt onder andere in dat:

  • Er wordt gefrituurd met een temperatuur van 150 tot 175°C, waardoor de producten niet te vet worden, maar wel voldoende gaar. Boven 175°C bestaat de kans dat het product aan de buitenkant verbrandt, terwijl de binnenkant nog niet gaar is.
  • De frituurolie of het vet wordt tijdig vervangen, en in elk geval als er een sterke geur of smaak aan zit, het donker of stroperig wordt en gaat walmen of schuimen. Op die manier wordt het ontstaan van schadelijke stoffen, zoals PAK´s of acrylamide beperkt.

Controle

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit