Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Verantwoord frituren

Het beeldmerk Verantwoord frituren betekent dat de snackbar of de cafetaria met vloeibaar vet frituurt. Vloeibaar vet bevat minder transvet en verzadigd vet en is daardoor beter voor de gezondheid dan vast vet. Het beeldmerk moet hangen aan de gevel van een snackbar of cafetaria.

Omschrijving

Het beeldmerk Verantwoord frituren betekent dat de snackbar of het cafetaria met vloeibaar vet frituurt. Vloeibaar vet bevat minder transvet en verzadigd vet en is daardoor beter voor de gezondheid dan vast vet. Het beeldmerk moet hangen aan de gevel van een snackbar of cafetaria. 

Kenmerken

Het beeldmerk Verantwoord frituren houdt onder andere in dat:

  • Er wordt gefrituurd met een temperatuur van 150 tot 175°C, waardoor de producten niet te vet worden, maar wel voldoende gaar. Boven 175°C bestaat de kans dat het product aan de buitenkant verbrandt, terwijl de binnenkant nog niet gaar is.
  • De frituurolie of het vet wordt tijdig vervangen, en in elk geval als er een sterke geur of smaak aan zit, het donker of stroperig wordt en gaat walmen of schuimen. Op die manier wordt het ontstaan van schadelijke stoffen, zoals PAK´s of acrylamide beperkt.

Controle

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.