Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Vegetarische en veganistische keurmerken

In Nederland kunnen vegetarische producten een V-label krijgen. Er is ook een veganistische variant. Volgens de Nederlandse Vegetariërsbond zitten er in producten met het vegetarisch keurmerk geen ingrediënten of hulpstoffen afkomstig van het gedode dier. Producten met de veganistische variant bevatten helemaal geen stoffen met dierlijke afkomst.

Er bestaat voor veganistische producten ook het Vegan-keurmerk. Dit is een keurmerk dat wereldwijd op producten te vinden is. Het V-label vind je alleen in Europa.

Wat betekent het V-label?

V-label

In Nederland kun je op de verpakkingen een V-label keurmerk vinden voor vegetarische en veganistische producten. Volgens de Nederlandse Vegetariërsbond zitten er in producten met het vegetarisch keurmerk geen ingrediënten of hulpstoffen afkomstig van het gedode dier. Voor het veganistische keurmerk (Vegan) zitten er ook geen stoffen in afkomstig van levende dieren. Ook kaas met dit keurmerk is vegetarisch of veganistisch. Het is niet gemaakt van dierlijk stremsel, maar met vegetarisch stremsel. 

Met het keurmerk is het product dus gegarandeerd vegetarisch of veganistisch. De Nederlandse Vegetariërsbond beheert en controleert het keurmerk.

In producten met het keurmerk V-label zitten geen ingrediënten of hulpstoffen afkomstig van het gedode dier.

Vegan-keurmerk

De Nederlandse Vereniging voor Veganisme is vertegenwoordiger van het wereldwijde Vegan Keurmerk, dat uitgegeven wordt door de Vegan Society (VK). Producten met dit logo zijn gegarandeerd veganistisch. Ze zijn vrij van dierlijke ingrediënten en er zijn geen materialen van dierlijke herkomst gebruikt bij de productie en ontwikkeling van het product. Het verschil is dat het V-label alleen voor Europa is en het Vegan Keurmerk wereldwijd is. 

Producten met het Vegan-logo zijn gegarandeerd veganistisch.

Vegetarisch kiezen met de ‘Kies Ik Gezond?’-app

In de ‘Kies ik gezond’?-app is ook te zien of producten geen ingrediënten of hulpstoffen afkomstig van gedode dieren bevatten (‘zonder vlees of vis’). Het is een richtlijn zonder de garantie van het keurmerk.