Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Veeteelt

De veeteelt omvat alle bedrijven die dieren houden voor vlees, melk en eieren. In Nederland bestaat de veeteelt voor het grootste gedeelte uit de gangbare veehouderij, maar er komen steeds meer biologische en scharrelboerderijen.

Er zijn ook veehouderijen die meer rekening houden met dierenwelzijn. Dit zijn bijvoorbeeld de scharrelveehouderij en de biologische veehouderij. 

Op dierlijke producten zijn verschillende keurmerken te vinden die rekening houden met dierenwelzijn en milieu. 

Omschrijving

De veeteelt omvat alle bedrijven die dieren houden voor vlees, melk en eieren. Vlees van wild (bijvoorbeeld hert, wild zwijn, fazant, haas) kan afkomstig zijn van de jacht, maar ook van dieren die gehouden zijn. De veeteelt zorgt voor problemen op het gebied van milieu, natuurbehoud en dierenwelzijn.

Gangbare veehouderij

De dierhouderij in Nederland bestaat voor het grootste gedeelte uit de gangbare veehouderij. Dieren verblijven in stallen op bedrijven met weinig of geen weidegrond. Bedrijven in de gangbare veehouderij zijn meestal gespecialiseerd in het houden van één diersoort en hebben veel dieren per stal. De gangbare veehouderij kan problemen opleveren voor het welzijn van de dieren.

Scharrel- en biologische veehouderijen

Er zijn ook veehouderijen die door extra regels meer rekening houden met dierenwelzijn. Dit zijn bijvoorbeeld de scharrelveehouderij en de biologische veehouderij. Er komen steeds meer biologische en scharrelboerderijen. 

De dieren in deze houderijen hebben meer ruimte, leven langer, groeien langzamer, krijgen duurzaam geteeld voer en worden vaak op kleinere schaal gehouden. Biologische producten zijn daardoor vaak duurder dan producten van een gangbare veehouderij. 

Verschillen per product

Elk product heeft andere productiemethoden, regels voor huisvesting en invloeden op het milieu en dierenwelzijn. Kijk hiervoor bij:

Etiket

Op dierlijke producten zijn verschillende keurmerken te vinden die rekening houden met dierenwelzijn en soms ook milieu. Voorbeelden zijn Beter Leven 2 en 3 sterren, Europees biologisch, EKO-keurmerk en Demeter. Lees hierover meer in de Boodschappenhulp Dierenwelzijn.