Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Veeteelt

De veeteelt omvat alle bedrijven die dieren houden voor vlees, melk en eieren. In Nederland bestaat de veeteelt voor het grootste gedeelte uit de gangbare veehouderij.

Er zijn ook veehouderijen die meer rekening houden met dierenwelzijn. Dit zijn bijvoorbeeld de scharrelveehouderij en de biologische veehouderij. 

Op dierlijke producten zijn verschillende keurmerken te vinden die rekening houden met dierenwelzijn en soms ook milieu. 

Omschrijving

De veeteelt omvat alle bedrijven die dieren houden voor vlees, melk en eieren. Vlees van wild (bijvoorbeeld hert, wild zwijn, fazant, haas) kan afkomstig zijn van de jacht, maar ook van dieren die gehouden zijn. De veeteelt zorgt voor problemen op het gebied van milieu, natuurbehoud en dierenwelzijn.

Gangbare veehouderij

De dierhouderij in Nederland bestaat voor het grootste gedeelte uit de gangbare veehouderij. Dieren verblijven in stallen op bedrijven met weinig of geen weidegrond. Bedrijven in de gangbare veehouderij zijn meestal gespecialiseerd in het houden van één diersoort en hebben veel dieren. De gangbare veehouderij levert problemen op voor dierenwelzijn.

Scharrel- en biologische veehouderijen

Er zijn ook veehouderijen die meer rekening houden met dierenwelzijn. Dit zijn bijvoorbeeld de scharrelveehouderij en de biologische veehouderij

De dieren in deze houderijen hebben meer ruimte, leven langer, groeien langzamer, krijgen duurder voer en worden op kleinere schaal gehouden. Biologische producten zijn dus vaak duurder dan producten van een gangbare veehouderij. 

Verschillen per product

Elk soort vlees heeft andere productiemethoden, regels voor huisvesting en invloeden op het milieu en dierenwelzijn. Kijk hiervoor bij:

Etiket

Op dierlijke producten zijn verschillende keurmerken te vinden die rekening houden met dierenwelzijn en soms ook milieu. Voorbeelden zijn scharrel, EU biologisch, EKO-keurmerk en Demeter. Lees hierover meer in de Boodschappenhulp Dierenwelzijn.

Nieuw: Receptenapp van het Voedingscentrum
De nieuwe ‘Receptenapp Slim Koken’ biedt naast veel lekkere, gezonde en makkelijke recepten, ook hulp tijdens het koken, kopen en bewaren van je boodschappen.