Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Synthetische stof

Synthetische stoffen zijn stoffen die in het laboratorium gemaakt zijn. Als de stof ook in de natuur voorkomt, is het een natuuridentieke stof. 

Het is vaak veel goedkoper om een stof in het laboratorium te maken dan uit planten te halen. Synthetische stoffen worden soms als E-nummer aan voedingsmiddelen toegevoegd.  

Het is niet schadelijk voor je gezondheid om synthetische stoffen binnen te krijgen. 

Omschrijving

Synthetische stoffen zijn stoffen die in het laboratorium gemaakt zijn. Het basisingrediënt kan wel natuurlijk zijn, maar dat hoeft niet. Een synthetische stof die ook in de natuur voorkomt, heet een natuuridentieke stof. Vaak is het veel goedkoper om die stof in het laboratorium te maken dan uit planten te halen.

Synthetische stoffen worden soms in de vorm van E-nummers aan voedingsmiddelen toegevoegd.

Voorbeelden 

Voorbeelden van synthetische stoffen zijn:

  • Indigotine (E132). Deze kleurstof komt van nature voor in blauwe heesters, maar in voedingsmiddelen zit alleen de nagemaakte synthetische vorm hiervan.
  • Appelzuur (E296) komt van nature voor in appels. Het kan synthetisch worden gemaakt uit citroenzuur, of door fermentatie van een suikeroplossing.
  • Kopercomplexen van chlorofyllen (E141). Dit zijn kleurstoffen met een onnatuurlijke oorsprong. Ze worden namelijk bereid uit een andere synthetische kleurstof (E140).
  • Sucralose (E955) is een zoetstof dat uit kristalsuiker gemaakt is. Het lichaam verteert het niet, daarom levert het geen calorieën. Het is 600 keer zo zoet als kristalsuiker.

Gezondheidseffecten

Ons lichaam maakt geen onderscheid tussen natuurlijke of synthetische stoffen. Ze zijn dus beiden even gezond en veilig.