Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Sustainable Rice Platform (SRP)

Sustainable Rice Platform is een keurmerk op rijst en is te vinden in een beperkt aantal supermarkten. Het keurmerk stelt eisen aan milieu en sociale aspecten. 

SRP is een topkeurmerk vanwege hoge score op controle, transparantie en duurzaamheid.

Wat betekent het keurmerk Sustainable Rice Platform?

SRP is een onafhankelijke organisatie met meer dan 90 leden uit de publieke en private sector, onderzoeks- en financiële instellingen. SRP streeft naar een verduurzaming van de rijstsector door: 

  • Het verbeteren van de leefomstandigheden van kleine boeren. 
  • De sociale en milieu impact van de rijstproductie te verkleinen. 
  • De wereldwijde rijstmarkt te voorzien van een gegarandeerde aanvoer van duurzaam geproduceerde rijst. Om zo aan de groeiende wereldwijde vraag naar rijst te voldoen.  

Sustainable Rice Platform

Welke voorwaarden worden gesteld aan het SRP-keurmerk?  

Het keurmerk stelt eisen aan duurzaamheid en sociale aspecten. Gewasresten mogen bijvoorbeeld niet worden verbrand om de klimaatimpact te beperken. Ook besteedt SRP aandacht aan de bodemkwaliteit. Ontbossing wordt verboden.

Er zijn ook eisen voor efficiënt watergebruik en er mogen een beperkt aantal gewasbeschermingsmiddelen met een lagere milieu-impact worden ingezet. Op sociaal vlak is er een verbod op kinder- en dwangarbeid en discriminatie. Een veilige werkomgeving wordt gegarandeerd. 

Keurmerkhouder

Sustainable Rice Platform is eigenaar en beheerder van het keurmerk. Er is onafhankelijke controle door een geaccrediteerde partij en er is een sanctiebeleid.