Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Suikerovergevoeligheid

Voor suiker is er geen bewijs dat een kleine hoeveelheid klachten kan geven. Ook ontbreekt het bewijs dat suiker gedragsklachten, hyperactiviteit, maag-darmklachten en extreme moeheid veroorzaakt.

Een teveel aan fructose (fruitsuiker) kan wel darmklachten veroorzaken. En er zijn mensen met een intolerantie voor lactose (melksuiker). 

Ook bestaat de kans op een tekort aan andere voedingsstoffen als iemand te veel suiker eet. Wanneer lichamelijke klachten veroorzaakt worden door zo’n onevenwichtige voeding met veel suiker, kan de huisarts een verwijzing geven voor een diëtist.

Omschrijving

Eigenlijk kun je niet spreken van suikerovergevoeligheid. Kleine hoeveelheden geven namelijk geen klachten. Het is ook niet wetenschappelijk bewezen dat suiker zelf gedragsklachten, hyperactiviteit, maag-darmklachten en extreme moeheid veroorzaakt.  

Gezondheidseffecten

Er zijn verschillende wetenschappelijke studies gedaan naar overgevoeligheidsreacties op suiker. Met name de relatie tussen het gebruik van suiker en hyperactiviteit is onderzocht. Uit vergelijkingen en combinaties van deze onderzoeken blijkt dat suiker niet de oorzaak is van hyperactief gedrag.

Klachten door onevenwichtige voeding

Bij sommige mensen kan te veel suiker toch leiden tot klachten. Als je te veel suiker eet dan loop je namelijk de kans dat je te weinig andere voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals vitamines, mineralen en vezels. Door zo’n onevenwichtige voeding kan je vermoeid raken, vaak hoofdpijn hebben of maag-darmklachten krijgen, zoals diarree. Met name kinderen kunnen zich daardoor onrustiger gedragen. 

Klachten door fructose (fruitsuiker)

Sommige mensen krijgen darmproblemen als ze meer dan 50 gram fructose (fruitsuiker) binnenkrijgen, zoals een opgeblazen gevoel en dunne ontlasting. Dit komt vooral voor bij jonge kinderen die te veel appelsap drinken. Appelsap bevat relatief veel fructose, ongeveer 5 gram per 100 milliliter. 

Klachten door lactose (melksuiker)

In melk zit de melksuiker lactose. Er zijn mensen met een lactose-intolerantie.

Voedingsadvies

Minder suiker eten kan helpen om klachten door een onevenwichtige voeding te verhelpen. De huisarts kan een verwijzing geven voor een diëtist. De diëtist stelt dan in overleg een dieetadvies op. Mensen die minder suiker willen eten kunnen ook de tips gebruiken op de pagina ‘Hoe kan ik minder suiker eten?

Er zijn speciale voedingsadviezen voor mensen met lactose-intolerantie. Er zijn ook speciale diëten ontwikkeld waarbij de nadruk ligt op het verminderen van het suikergehalte in de voeding, zoals het FODMAP-beperkte dieet. Lees meer over de FODMAP-methode.