Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Sperziebonen

Sperziebonen worden gerekend tot de groente en staan in de Schijf van Vijf.  

Groente geeft veel voordelen voor de gezondheid en verlaagt het risico op chronische ziekten. Sperziebonen bevatten veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën.  

Als je meer rekening wilt houden met het milieu, kies dan voor sperziebonen met een topkeurmerk.

Wat zijn sperziebonen?

Sperziebonen worden gezien als een groente en behoren tot de familie van de  peulvruchten. Groente staat in de Schijf van Vijf. Sperziebonen worden ook slabonen of prinsessenbonen genoemd. 

Naast de gewone groene sperziebonen bestaan er ook gele sperziebonen. Haricots verts is een soort sperzieboon met langere dunne peulen. Kousenband lijkt op een lange sperzieboon en wordt vooral gebruikt in de Surinaamse keuken. Andere verse peulvruchten die tot de groente worden gerekend zijn sugarsnaps, peultjes, snijbonen, doperwten en tuinbonen.     

Sperziebonen zijn goed verkrijgbaar in de lente, zomer en herfst. Een deel van de oogst verwerken fabrikanten in blik of in diepvries. Daardoor zijn ze het hele jaar beschikbaar.

Sperziebonen worden gerekend tot de groente en staan in de Schijf van Vijf. Sperziebonen bevatten veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën.

Hoe bereid je sperziebonen?

De kooktijd voor sperziebonen is 10 tot 15 minuten. Was sperziebonen voor gebruik, snijd de puntjes eraf en breek ze eventueel in stukken. Je kan sperziebonen ook wokken, hiervoor geldt dezelfde kooktijd als voor gewoon koken. Eet ze niet rauw.

Hoe bewaar je sperziebonen?

Sperziebonen zijn 3-5 dagen op een koele plaats of 1-2 dagen in de koelkast houdbaar. Sperziebonen kunnen bruine plekken krijgen en bederven als ze te koud worden bewaard.

Zijn sperziebonen gezond?

Sperziebonen rekenen we tot groente en passen binnen een  gezond voedingspatroon. Net als andere groentesoorten bevatten sperziebonen veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Er is niet één groente die in alle voedingsstoffen kan voorzien. Verschillende soorten groente eten is de beste manier om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. 

Veel groente en fruit eten verlaagt het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker (darmkanker). Lees meer over de gezondheidseffecten van groente

Wat is het voedingsadvies voor sperziebonen?

Voor volwassenen geldt het advies om 250 gram groente per dag te eten. Niet één groente bevat alle voedingsstoffen uit groente die je nodig hebt. Varieer daarom volop met groente. Lees meer over groente en vul de Schijf van Vijf voor jou in voor een voedingsadvies op maat.

Recepten met sperziebonen

Sperziebonen kun je gebruiken in veel verschillende recepten. Je kunt sperziebonen bijvoorbeeld gekookt eten, in een roerbakgerecht, curry, in een wrap of (gekookt) in een salade. Voorbeelden van recepten met sperziebonen:

Of kijk hier voor meer recepten met sperziebonen.

Kun je sperziebonen veilig eten?

Gekookt zijn sperziebonen veilig om te eten. Eet sperziebonen niet rauw. In peulvruchten zoals sperziebonen komt de  natuurlijke gifstof lectine voor. Door het koken van de sperziebonen raakt de giftige stof uitgewerkt. Gekookt zijn sperziebonen dus niet gevaarlijk voor de gezondheid. Sperziebonen in pot en blik en uit de diepvries kunnen wel gegeten worden zonder te koken, want deze zijn al gekookt. 

Zijn sperziebonen duurzaam?

De klimaatbelasting van de meeste groente is het hele jaar rond laag. Sperziebonen kunnen in de wintermaanden per vliegtuig geïmporteerd worden, dan is de klimaatbelasting hoger. De vervoermethode is niet op het etiket te zien.

Als je meer rekening wilt houden met het milieu, kies dan voor sperziebonen met een topkeurmerk. Er zijn biologische sperziebonen te koop, herkenbaar aan het Europees Biologisch-, Demeter- of EKO-keurmerk. Biologische teelt houdt onder andere rekening met een goed beheer van de bodem en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Er zijn ook sperziebonen met het duurzaamheidskeurmerk On the way to PlanetProof verkrijgbaar. Dat keurmerk stelt onder andere eisen aan het watergebruik.

Voedingskenmerken

Gegevens per 100 g / ml (bron: NEVO)

Voedingswaarden

Energie
Energiewaarde in kJ110 kJ
Energiewaarde in kcal26 kcal
Vet
Vet totaal0,3 g
Vetzuur
Vetzuren verzadigd0,1 g
Vetzuren trans0,0 g
Vetzuren enkelvoudig onverzadigd cis0,1 g
Vetzuren meervoudig onverzadigd0,1 g
Vetzuren n-3 meervoudig onverzadigd cis0,1 g
Vetzuren n-6 meervoudig onverzadigd cis0,1 g
Linolzuur0,1 g
ALA0,05 g
EPA0,00 g
DHA0,00 g
Vezel
Voedingsvezel2,6 g
Eiwit
Eiwit plantaardig2 g
Eiwit totaal2 g
Vitamines
Alfa-caroteen25 µg
Beta-caroteen280 µg
Beta-cryptoxanthine2 µg
Folaat equivalenten27,0 µg
Foliumzuur toegevoegd0,0 µg
Luteïne370 µg
Lycopeen2 µg
Niacine0,4 mg
Retinol activiteit equivalent24 µg
Vitamine B10,03 mg
Vitamine B120,00 µg
Vitamine B20,05 mg
Vitamine B60,027 mg
Vitamine C3 mg
Vitamine D0,0 µg
Vitamine E0,1 mg
Zeaxanthine2 µg
Overigen
Alcohol0 g
Cholesterol0,0 mg
Water91 g
Koolhydraten
Koolhydraten2,9 g
Polyolen0,00 g
Mono- en disacchariden0,8 g
Polysacchariden2,2 g
Natrium/zout
Natrium0,162 g
Zout0,405 g
Mineralen
Calcium49 mg
Fosfor20 mg
IJzer0,5 mg
Jodium3 µg
Kalium127 mg
Koper0,08 mg
Magnesium12 mg
Selenium0 µg
Zink0,26 mg

Informatie over bewaren, bereiden en duurzaam eten

Duurzaamheid
Klimaatbelasting (CO2 eq)*
1 = 100 gram CO2-eq
Watergebruik (m3)**
1 = 120 liter water
Landgebruik
1 = 1 m2
* CO2-equivalenten: dit betekent dat we naast CO2 ook andere broeikasgassen meetellen, zoals methaan.** Gebruik van grond- en oppervlaktewater gebruikt voor irrigatie. Regenwater of hergebruikt water tellen we niet mee.