Sperziebonen worden gerekend tot de groente en staan in de Schijf van Vijf.
Groente geeft veel voordelen voor de gezondheid en verlaagt het risico op chronische ziekten. Sperziebonen bevatten veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën.
Van juni tot en met oktober zijn sperziebonen uit de Nederlandse volle grond, plastic tunnel of onverwarmde kas te koop en dus in het seizoen.
Wat zijn sperziebonen?
Sperziebonen worden gezien als een groente en behoren tot de familie van de peulvruchten. Groente staat in de Schijf van Vijf. Sperziebonen worden ook slabonen of prinsessenbonen genoemd.
Naast de gewone groene sperziebonen bestaan er ook gele sperziebonen. Haricots verts is een soort sperzieboon met langere dunne peulen. Kousenband lijkt op een lange sperzieboon en wordt vooral gebruikt in de Surinaamse keuken. Andere verse peulvruchten die tot de groente worden gerekend zijn sugarsnaps, peultjes, snijbonen, doperwten en tuinbonen.
Sperziebonen zijn goed verkrijgbaar in de lente, zomer en herfst. Een deel van de oogst verwerken fabrikanten in blik of in diepvries. Daardoor zijn ze het hele jaar beschikbaar.
Hoe bereid je sperziebonen?
De kooktijd voor sperziebonen is 10 tot 15 minuten. Was sperziebonen voor gebruik, snijd de puntjes eraf en breek ze eventueel in stukken. Je kan sperziebonen ook wokken, hiervoor geldt dezelfde kooktijd als voor gewoon koken. Eet ze niet rauw.
Hoe bewaar je sperziebonen?
Sperziebonen kunnen niet goed tegen kou. Bewaar ze daarom liever buiten de koelkast, daar blijven ze 3 tot 5 dagen goed. Sperziebonen zijn geschikt om in te vriezen.
Kijk voor advies voor het bewaren van sperziebonen in de Bewaarwijzer.
Zijn sperziebonen gezond?
Sperziebonen rekenen we tot groente en passen binnen een gezond voedingspatroon. Net als andere groentesoorten bevatten sperziebonen veel
vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Er is niet één groente die in alle voedingsstoffen kan voorzien. Verschillende soorten groente eten is de beste manier om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.
Veel groente en fruit eten verlaagt het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker (darmkanker). Lees meer over de gezondheidseffecten van groente.
Wat is het voedingsadvies voor sperziebonen?
Voor volwassenen geldt het advies om 250 gram groente per dag te eten. Niet één groente bevat alle voedingsstoffen uit groente die je nodig hebt. Varieer daarom volop met groente. Lees meer over
groente en vul de
Schijf van Vijf voor jou in voor een voedingsadvies op maat.
Kun je sperziebonen veilig eten?
Gekookt zijn sperziebonen veilig om te eten. Eet sperziebonen niet rauw. In peulvruchten zoals sperziebonen komt de natuurlijke gifstof lectine voor. Door het koken van de sperziebonen raakt de
giftige stof uitgewerkt. Gekookt zijn sperziebonen dus niet gevaarlijk voor de
gezondheid. Sperziebonen in pot en blik en uit de diepvries kunnen wel gegeten worden zonder te koken, want deze zijn al gekookt.
Zijn sperziebonen duurzaam?
De klimaatbelasting van de meeste groente is laag. Van juni tot en met oktober zijn sperziebonen uit de Nederlandse volle grond, plastic tunnel of onverwarmde kas te koop. Het is dan een seizoensproduct uit Nederland en dus een klimaatvriendelijke keuze. De teelt van seizoensgroente is afhankelijk van het weer en de oogstperiode kan per jaar verschillen. Kijk in de supermarkt of het product in deze periode inderdaad uit Nederland komt. Als je meer rekening met het milieu wil houden, kies dan voor sperziebonen met een topkeurmerk. Lees meer over hoe je duurzaam groente en fruit kunt kiezen.
Recepten met sperziebonen
Sperziebonen kun je gebruiken in veel verschillende recepten. Je kunt sperziebonen bijvoorbeeld gekookt eten, in een roerbakgerecht, curry, in een wrap of (gekookt) in een salade. Bekijk al onze recepten met sperziebonen.