Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Roundtable on Sustainable Palm Oil: RSPO-keurmerk

Palmolie wordt in verband gebracht met verdwijnen van regenwoud. Daarom is het RSPO-keurmerk opgericht. Dit keurmerk gebruiken bedrijven die hun plantages niet meer uitbreiden ten koste van het regenwoud en de biodiversiteit. Ook respecteren zij de rechten van arbeiders en lokale bevolking. 

Het RSPO-keurmerk is een van de 12 Topkeurmerken. Het keurmerk kan bijvoorbeeld op bewerkte producten staan, die palmolie bevatten. 

Wat houdt RSPO in?

Bedrijven en maatschappelijke organisaties hebben in 2004 de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) ofwel Ronde Tafel Duurzame Palmolie opgezet. Het Wereld Natuur Fonds, Oxfam Novib, Solidaridad en diverse lokale maatschappelijke organisaties maken deel uit van dit platform. Ze werken samen met de industrie. 

Kenmerken van het RSPO-keurmerk

Leden van de RSPO hebben gezamenlijk internationaal geaccepteerde criteria opgesteld voor duurzame palmolie-productie:

  • De teelt van de duurzame palmolie gaat niet ten koste van tropisch regenwoud, bodemkwaliteit en de leefomgeving van bedreigde diersoorten.
  • Er zijn aanvullende criteria voor het respecteren van rechten van werknemers en de lokale bewoners.
  • Voor verschillende landen gelden verschillende criteria en principes voor arbeidsomstandigheden en leefbaar loon.

RSPO-logo

Producten die duurzame palmolie bevatten of de productie ervan ondersteunen, kunnen het RSPO-trademarklogo dragen. In producten met het RSPO-certified-keurmerk moeten ten minste 95% van de palmolie in het product geteeld zijn volgens de duurzaamheidseisen van RSPO.  

Mixed en Credit-keurmerk

RSPO heeft ook het Mixed-keurmerk en het Credit-keurmerk. Het Mixed-keurmerk geeft aan dat duurzame palmolie is gemengd met gewone palmolie. Hierbij moet worden aangegeven hoeveel duurzaam palmolie een product bevat. 

Bij het Credit-keurmerk zijn er duurzaamheidscertificaten voor palmolie aangeschaft, maar diezelfde palmolie komt niet in het eindproduct terecht. Daarmee wordt dus duurzame palmolieproductie gestimuleerd, maar het duurzame palmolie zit niet in het product zelf. Het RSPO-Credit-keurmerk is dan ook geen Topkeurmerk. 

Het bijhouden van de stappen

RSPO PalmTrace is het traceerbaarheidssysteem van RSPO voor palmolieproducten. Dat wil zeggen dat dit systeem het product volgt. Vanaf de boom via de fabriek waar ze de olie maken tot aan het eindproduct. Alle leden van de RSPO doen dit. Eerst UTZ, en nu Rainforest Alliance, ontwikkelt en beheert dit systeem.

Uitgever

RSPO Controle Diverse geaccrediteerde certificeringsbureau’s zoals Bureau Vertitas Certification, Control Union Certifications en DNV. Er wordt gewerkt met een sanctiebeleid, dus het certificaat kan worden ingetrokken als een bedrijf niet langer voldoet aan de gestelde criteria. 

Meer informatie

Bekijk de website van RSPO.